AAA

Contact Sitemap  
Bookmark and Share
Volg ons op  

16 sep 2010Hoe is het met kraamafdeling van Nkhoma ziekenhuis in Malawi?

Er was een verloskundige kliniek, maar daar is ook alles mee gezegd. Malariamuggen hadden vrij spel in het Nkhoma ziekenhuis, het lekt en het stonk er. Dankzij de stichting Malawi Mission Work Team en Wilde Ganzen kwam er een complete renovatie.

Willem Hamoen was in 2009 voor het eerst in het Nkhoma ziekenhuis in Malawi. De penningmeester van het uitvoerend Eskol Mission Work Team 2009 van de stichting MMWT was onthutst. “Ik kende het ziekenhuis alleen van foto’s en de verhalen. Zo had ik me een beeld gevormd. Dat heb ik drastisch moeten bijstellen. Een willekeurig dierenpension of hondenkennel in Nederland ziet er 100 keer beter uit en ruikt gezonder dan het in 1889 gebouwde en in 1939 enigszins gerenoveerde ziekenhuis in Nkhoma.” Schrijnend en confronterend noemt Hamoen zijn ervaringen. “Ik hoorde bijna dagelijks klaagzangen van een stoet vrouwen die een doodgeboren kindje hadden gekregen, ik zag hoe zij hun dode baby’s naar hun dorpje droegen om die daar te begraven. Hartverscheurend! Maar daardoor raakte ik wel nóg meer gemotiveerd om een steentje bij te dragen aan de verbetering.”

Ogenschijnlijk ligt Nhkoma in the middle of nowhere. In een straal van zo’n 60 km liggen echter talloze dorpjes van elk tien tot twintig lemen hutjes. In die dorpen is geen elektriciteit, en geen water. “Bevallen gaat er onder uiterst primitieve omstandigheden. De Malawische overheid doet wel iets aan gezondheidszorg, maar vooral in de grote steden.” Bevallen deden de vrouwen zodoende noodgedwongen thuis, of in het smerige en vervallen Nkhoma ziekenhuis, waar de hygiëne ook volgens de medewerkers zelf aan geen enkele norm voldeed. 


Renovat ie doet wonderen 
Er moest iets gebeuren, maar waar het geld vandaan te halen? Het kwam er dankzij hulp van MMWT en Wilde Ganzen. In 2009 zijn de verlos- en kraamafdelingen compleet opgeknapt. Hamoen: “Er zijn nieuwe bedden, er is nieuwe apparatuur, en het gebouw is hersteld. Vanuit de wijde omgeving komt de bevolking nu op het ziekenhuis af. Dat zegt genoeg over de waardering. Niet alleen patiënten waarderen het ziekenhuis nu zeer, ook het personeel is enthousiast. Een prettiger en hygiënischer werkomgeving doet wonderen. Voor de patiënten betekent het ziekenhuis bovendien meer vertrouwen, een heel fors toegenomen hygiëne en meer privacy.”

Stuur de website van Wilde Ganzen door aan een vriend!

Uw naam:


Uw e-mail adres:


Naam geadresseerde:


E-mail adres geadresseerde:


Bericht:

De adressen worden voor geen enkel ander doel gebruikt dan het versturen van deze e-mail. De adressen worden niet opgeslagen.

www.wildeganzen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten