"Wilde Ganzen gaat niet over één nacht ijs, je moet een gefundeerd plan hebben"

Gesprek met Madamfo, PI van het Jaar 2015

17 mei 2016

De winnaar van onze (eerste) verkiezing ‘Particulier Initiatief van het jaar’ in 2015 was stichting Madamfo. Uroloog en oprichter Wim Levens vertelt over het ontstaan en de mooie projecten die zij doen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMadamfo betekent ‘vriend’ in het Ghanees. “Dat is omdat we de projecten samen doen. We zijn partners”, zegt Wim. “De ideeën komen altijd van de mensen daar en de uitvoering ligt in het land zelf. Wat wij doen is meedenken en fondsen werven. We gaan regelmatig naar Ghana. Ontzettend leuk om iedereen die betrokken is bij de projecten weer te ontmoeten en de vorderingen daarvan te zien.”

Tropenjaren

Tijdens zijn studie was Wim actief in een studentenwerkgroep voor ontwikkelingssamenwerking. “Ik had altijd interesse in Afrikaanse landen. In 1980 ging hij als tropenarts in Ghana aan de slag. “Dat was pittig. Het land had te kampen had met droogte, vluchtelingenproblematiek en natuurrampen. Ik was 27 en kon in het begin nauwelijks behappen wat ik en de andere tropenarts voor de kiezen kregen. Soms wel 200 patiënten per dag, velen doodziek. We probeerden het op te lossen met de weinige voorzieningen die we hadden. Die periode had veel impact op mij.”

Lokale contacten

“Toen ik terug in Nederland was, liet het lot van de mensen daar me niet los. Jaren later besloot ik een stichting te starten. Ik had nog veel contacten in Ghana. Essentieel, want als je iets wilt bereiken in een ver land, moet je mensen kennen die je vertrouwt. Destijds was het zo, dat je als tropenarts ook bestuurlijke en financiële taken had, waardoor je een netwerk opbouwde. Daar hebben we nu nog dagelijks profijt van.” Wim is, net als de andere bestuursleden, naast zijn baan als arts dagelijks met Ghana bezig. “Samen met onze lokale projectleiders, zoals dokter Henry Atawura, doen we projecten op het gebied van zorg en onderwijs. Wij stimuleren daarbij altijd het opdoen van kennis en het leren van vaardigheden ter plekke. Zo is het Madamfo Specialist Hospital in Takoradi recent door de overheid erkend als opleidingsziekenhuis voor basisartsen. Heel belangrijk, want voor medische studenten zijn er onvoldoende kwalitatief goede stages in Ghana. We zijn blij dat de overheid betrokken is en ons werk ondersteunt. En Wilde Ganzen ervaren wij ook als partner. De projectmedewerkers denken mee en gaan niet over één nacht ijs. Je moet echt een gefundeerd projectplan hebben. Heel goed.”

Spannend

“Meedoen aan de verkiezing was spannend. Wij zijn niet zo actief op internet, dus twijfelden of we voldoende stemmen zouden krijgen. We ontdekten hoe belangrijk social media zijn. De 10.000 euro besteden we aan medische apparatuur voor het nieuwe ziekenhuis. Deze prijs heeft ons veel bekendheid en contacten opgeleverd!”

Madamfo specialist hospital in Ghana

Op 25 juni a.s. staat de officiële opening gepland van het Madamfo specialist hospital in Ghana (West-Afrika). De afgelopen jaren is met ondersteuning van Wilde Ganzen hard aan dit project gewerkt. Het resultaat mag er zijn! Een delegatie van de stichting Madamfo is hierbij aanwezig. We gebruiken het bezoek om samen met onze lokale partners te overleggen over de verdere samenwerking in de nabije toekomst. Met name het verder opzetten van medische opleidingen binnen het Madamfo specialist hospital is het belangrijkste onderwerp.

“Wilde Ganzen gaat niet over één nacht ijs, je moet een gefundeerd plan hebben”

Meer dan een van onze projecten helpen?

Steun het werk van Wilde Ganzen

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.