Hoe maak je een organisatie zelfredzaam?

17 september 2018

3 tips van de oprichter van Young Africa

Met jouw steun worden de mooiste projecten opgezet. Maar eens moet die school, die vrouwenorganisatie of dat zorgcentrum zelfstandig verder. Hoe doe je dat? Dorien Beurskens vertelt over de succesvolle aanpak van Young Africa: in 20 jaar uitgegroeid van klein initiatief tot internationale organisatie die van jongeren in Afrika geschoolde arbeidskrachten en ondernemers maakt.  

Dorien Beurskens Young Africa
Dorien Beurskens

 

  1. Blijf relevant

“Veel enthousiaste Nederlanders met een eigen stichting zijn emotioneel betrokken bij hun project. Dat is prachtig, want die betrokkenheid brengt veel kracht om oplossingen aan te dragen. Maar je moet je blijven afvragen: hoe relevant is mijn oplossing nog? Niet alleen voor de doelgroep, maar ook voor de gemeenschap, de overheid en het bedrijfsleven.”

“Bij Young Africa richten we ons op jongeren en de arbeidsmarkt. Een markt die constant in beweging is. Onze programma’s stemmen we daar op af, want we willen jongeren opleiden voor de komende vijf tot tien jaar en niet voor vandaag en zeker niet voor gisteren. Zo hadden we een training leerbewerking in Zimbabwe. Die is nu dicht, want schoenmakers kunnen niet op tegen Chinese schoenen die de markt overspoelen.”

  1. Draag verantwoordelijkheden over

“Als je zelf 75 bent en je wilt dat je werk blijft voortbestaan, dan is het zaak je taken over te dragen. En doe je dat in Nederland of is het verstandiger ter plekke de verantwoordelijkheid neer te leggen? De beste oplossing is een gelijkwaardige relatie, waardoor er een hele mooie brug gebouwd kan worden tussen mensen over de hele wereld.”

“Bij Young Africa streven we naar zelfstandigheid en lokaal eigenaarschap. In ieder land waar we zitten, is er een zelfstandige Young Africa-stichting. Daarnaast werken we met een franchisemodel voor elk centrum, waarbij ondernemers een deel van het gebouw huren, van daaruit hun bedrijf draaien en jongeren trainen.”

  1. Zorg voor inkomsten

“Uiteindelijk wil je dat de organisatie in het land waar je werkt financieel zelfstandig wordt. Bij onze franchise betalen ondernemers om onze naam en ons businessmodel te mogen gebruiken. Aan de leerlingen vragen we schoolgeld. Ons programma en onze kennis willen we nu gaan verkopen aan andere organisaties, zodat we gezamenlijk in 2025 een half miljoen jongeren getraind hebben.”

Training op de Partindag

Meer weten over het verdienmodel van Young Africa? Dorien Beurskens komt een training geven op zaterdag 29 september, tijdens de Partindag in Hilversum.

Meer dan een van onze projecten helpen?

Steun het werk van Wilde Ganzen

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.