Nacht van de Fooi: 65.000 euro opgehaald

29 mei 2016

Update 29 mei: Met trots kunnen wij mededelen dat de opbrengst van de Nacht van de Fooi 2016 maar liefst 65.000 euro is! We feliciteren de organisatie met dit prachtige resultaat. Daarnaast: iedereen hartelijk bedankt voor de fantastische dag en nacht.

Op zaterdag 28 mei vond de twaalfde editie van de Nacht van de Fooi plaats. In veertien steden stonden op deze dag de deelnemende horecagelegenheden hun fooi af aan zes kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten. Wilde Ganzen is partner. Dit jaar is gekozen voor Stichting Pani, Friends Indeed, Stichting Palm, Stichting SamenScholen, African Foundation of Wonder en Stichting Ray of Light.

logofooi

Nacht van de Fooi is een jaarlijks terugkerend studenteninitiatief waarbij zoveel mogelijk horecagelegenheden in de deelnemende steden hun fooi afstaan. Met de opbrengst hiervan worden de geselecteerde projecten geheel gefinancierd. Op deze manier krijgt iedereen op een laagdrempelige manier de kans om bij te dragen aan ontwikkelingshulp. Ook dit jaar zetten ruim 100 studenten uit de deelnemende steden zich belangeloos in om deze dag en nacht tot een groot succes te maken.

Wilde Ganzen, partner én het goede doel, helpt met kennis, ervaring en financiële steun. Wij verdubbelen het eindbedrag aan opgehaalde fooi, en steunen zo de ontwikkelingsprojecten. Dit jaar zal de Nacht plaatsvinden in Amsterdam, Breda, Den Haag, Tilburg, Den Bosch, Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Wageningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de deelnemende steden worden voor het uitgaande publiek diverse evenementen georganiseerd en staan vele horecagelegenheden in het teken van Nacht van de Fooi.

Wees erbij, geef fooi en draag bij aan verandering. Keep the Change, Change the world!


De projecten die zullen worden gefinancierd met de opbrengst van de Nacht van de Fooi 2016.

Elk jaar worden met de opbrengst van de Nacht van de Fooi kleinschalige duurzame ontwikkelingsprojecten gefinancierd. Hieronder stellen wij de initiatieven voor waar de opbrengst dit jaar naartoe zal gaan.

Stichting Pani zet zich in voor betere scholing en meer werkgelegenheid voor kinderen en jongvolwassenen in Bangladesh. Op dit moment is er in de omgeving van Rajarhat nog geen weefmachine, waardoor stoffen altijd ver weg moeten worden gekocht. Het project dat Nacht van de Fooi met Wilde Ganzen zal financieren, betreft het aanschaffen van weef- en spinmachines. Hier zal onderwijs bij worden geboden, waarbij de vrouwen leren hoe zij stoffen kunnen maken en verkopen op de markt. Dit is een duurzame oplossing die zorgt voor werkgelegenheid en scholing op de lange termijn.

Friends Indeed zet zich in voor kinderen met een fysieke of mentale handicap in India. Door hun handicap worden hun kansen aanzienlijk verkleind. Friends Indeed zette hier daarom een campus op om ruim 1000 gehandicapte kinderen zorg en onderwijs te bieden. Binnen dit project zullen zij met de opbrengst van de Nacht van de Fooi 2016 een tuk-tukreparatiewerkplaats opzetten. Hierdoor kunnen tien gehandicapte kinderen per jaar worden opgeleid tot automonteur en worden zij geholpen aan een baan. Doordat de kinderen ook leren te onderwijzen, is het project duurzaam en worden de kinderen gestimuleerd om zelfvoorzienend te worden.

Stichting Palm zet zich in in achtergebleven gebieden in India. Zo vindt dit project plaats in Thalavadi, een arm en afgelegen stadje. In deze omgeving zijn nog nauwelijks toiletten, watervoorzieningen en elektriciteitsaansluitingen. Het gebrek aan sanitair veroorzaakt slechte hygiëne, dysenterie, kindersterfte en veel gevaren voor met name vrouwen en meisjes. Veel meisjes krijgen hierdoor al op vroege leeftijd nierziektes omdat zij zo weinig mogelijk drinken. Ook zorgt het gebrek aan toiletten voor veel andere gevaren, zoals wilde dieren en het lastig worden gevallen door mannen wanneer zij hun behoefte doen in het bos. Met de bijdrage van Nacht van de Fooi zal Stichting Palm in dit gebied 75 toiletten plaatsen. Het onderhoud hiervan zal worden verzorgd met behulp van een Sanitaire Commissie die wordt begeleid door de lokale stichting.

Projectfoto Nicaragua p2016602 (4)Stichting SamenScholen werkt in de regio R.A.A.N., de meest kansarme regio van Nicaragua. Hier wonen de inheemse Miskito indianen. Het project dat Nacht van de Fooi zal steunen vindt plaats in het dorpje Esperanza. Hier zal een duurzaam opvangsysteem voor regenwater worden opgebouwd, zodat er ook tijdens de droge maanden schoon drinkwater beschikbaar zal zijn. Op de lokale school zal een eenvoudig, goed reparabel opvangsysteem gebouwd worden, waarbij de bouw tegelijkertijd een cursus zal zijn voor de lokale bevolking. Op deze manier kunnen zij dit opvangsysteem ook zelf bouwen voor hun familie.

African Foundation of Wonder zet zich in voor kansarme gezinnen met kinderen in Ghana. Op een duurzame manier strijden zij tegen armoede en zorgen ze ervoor dat er meer kinderen naar school kunnen gaan. Ze bieden de gezinnen een startkapitaal en begeleiding voor het opzetten van een eigen onderneming. Dit zullen kleine bedrijfjes zijn, zoals een voedselbarretje, een winkel of een naaiatelier. Zo helpen zij gezinnen om zelfstandig hun bestaan te kunnen verbeteren. Met behulp van dit project kunnen de gezinnen na een jaar zichzelf voorzien in levensbehoeften.

Stichting Ray of Light zet zich in voor de empowerment van vrouwen en jeugd in achtergestelde regio’s van Nigeria. Het project dat met de opbrengst zal worden gefinancierd, vindt plaats in Amaekpu. Op deze plaats worden nog altijd gevaarlijke en ongezonde kerosinelampen gebruikt om de nachtelijke markt te verlichten. Het project zal daarom tien op zonne-energiewerkende lampen aanleggen voor deze markt. De economie in dit dorp kan zo op een gezonde en veilige manier in stand gehouden worden. Ook kan de economie zelfs verbeteren, doordat de markt omringende dorpen zal aantrekken.

Meer weten? Kijk op www.nachtvandefooi.nl.

Meer dan een van onze projecten helpen?

Steun het werk van Wilde Ganzen

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.