Tineke Huizinga op projectreis

5 juni 2016 Kenia

De medewerkers van Wilde Ganzen gaan zo nu en dan op reis om onze projecten te bezoeken. In een week tijd bezoeken ze dan zo veel mogelijk projecten en ontmoeten ze de lokale partners waar we mee samenwerken. Ook onze directeur.

Tineke Huizinga is op 31 mei met twee collega’s naar Kenia vertrokken. Ze zal onder andere enkele Keniase scholen bezoeken en deelnemen aan een workshop van een lokale partner. Kenia is het land waar Wilde Ganzen in 2015 de meeste projecten steunden: 48! De andere 219 projecten zijn in 55 andere landen.

Tineke houdt een persoonlijke miniblog bij van haar belevenissen. Korte fragmenten plaatsen we op Twitter, en we publiceren alle updates hieronder. Klik op de foto’s om ze op volledig formaat te bekijken.

Er volgt nog een uitgebreider verslag.

 


6 juni:
 Vanavond neem ik de nachtvlucht naar huis. Het was een goede reis, met indrukwekkende ontmoetingen. Iets van mij blijft achter: de boom die ik plantte in Koiban. Kom nog eens terug om te kijken hoe die het doet!
tineke-gras-kenia

6 juni:
 Vandaag de laatste dag van deze reis. We brengen een bezoek aan KCDF. Kenyan community development foundation. Een bezoek dat we met een lunch afsluiten. Samen met hen heeft Wilde Ganzen een programma ontwikkeld om mensen in bijv. Kenia toe te rusten om hun overheid aan te spreken op steun bij het stichten van goede scholen en klinieken. Wij noemen dat programma Change the Game. Gedurende deze reis hebben we gesproken met mensen die deze training gevolgd hebben. Zij waren er enthousiast over. De training heeft hen geholpen om MP’s (kamerleden) en zelfs de gouverneur van een county ( provincie) aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. En het werkte: de gouverneur en anderen zegden geld en andere ondersteuning toe. Niet genoeg, maar het is een goed begin. Het enthousiasme voor ‘change the game’ is dus groot, maar het opschrift op dit gebouw( zie foto) is misschien wat overdreven.
tineke-kcdf-kenia

tineke-changethegame-kenia

5 juni:
 Wij worden steeds uitbundig ontvangen met muziek en dans (video!). Ook bij deze bijeenkomst zijn vertegenwoordigers van de Keniase overheid. Het laat zien dat de mensen in dit afgelegen gebied steeds meer beseffen dat de overheid verantwoordelijkheid draagt voor goed onderwijs voor iedereen, ook voor hen.
 

 

tineke-fotomaken-kenia

5 juni:
 Weer op weg naar een school in een afgelegen gebied, samen met Johan van den Tweel en Hans van Driel van Kidshare. Daar zal ook een kerkdienst gehouden worden. De weg de heuvels in is zo slecht dat we uit moeten stappen om de kuilen te kunnen passeren. Maar ook op een mooie asfaltweg valt het nog niet mee: om de snelheid te beperken liggen er om de zoveel honderd meter verkeersdrempels. En wat voor drempels, regelmatig schuurt een flinke kei langs de onderkant van de auto. Het heeft geen invloed op de stemming in de auto!
 

tineke-auto-kenia

tineke-drempel-kenia

4 juni:
 Vandaag de hele dag bij een bijeenkomst van schoolhoofden en leraren van 8 scholen, samen met leden van de African Divine Church (ADC), die deze scholen ondersteunt, en onze partner Kidshare. ADC, Kidshare en ook Wilde Ganzen steunen scholen op afgelegen plaatsen in dit gebied. De schoolteams kwamen bij elkaar om problemen te delen: geen speelterrein bij de school, geen schoon drinkwater, geen boeken, bijvoorbeeld. Maar ook om te kijken naar oplossingen. Ik ben onder de indruk van het feit dat de resultaten van de leerlingen toch goed zijn vergeleken met de resultaten van andere scholen. Ongelooflijk knap.
Leden van de ADC herken je aan hun hoedje, ze dragen het altijd. De kleuren van de hoedjes hebben een religieuze betekenis, maar het zijn ook de kleuren van de Keniase vlag. De leden van deze kerk zetten zich vrijwillig in voor scholing en gezondheid in hun regio. Ze bereiken heel veel.Voor collega’s Dorien (projecten) en Nienke (relatiebeheer) was het een intensieve dag. Informatie verzamelen,meedenken, adviseren. Maar ja, dat is voor hen niet ongewoon: bij Wilde Ganzen werkt iedereen hard!
tineke-vergadering2-kenia

tineke-vergadering-kenia

tineke-hoedje-kenia

3 juni:
Koiban ligt 3 uur rijden van ons hotel. Een groot deel van de reis rijden we over stoffige rode zandwegen. Vruchtbare grond, overal zien we theeplantages. Vanwege  de hitte doen we de ramen van onze four-wheeldrive wijd open. Dat levert ons een lekker koele luchtstroom en, blijkt later, heel veel fijn stof in de kleur terra. Bij aankomst in Koiban bekijken we dan ook aangenaam verrast ons gezond gebruinde gezicht. Zie de foto van collega Nienke. Helaas, na een flinke schrobbeurt zijn we net zo wit als daarvoor.
Tineke-auto-Kenia

tineke-nienke-kenia

3 juni:
 In Koiban hebben Dorcas en Shadrack jarenlang gewerkt aan hun droom: een school waar niet alleen ‘gewone’ kinderen welkom zijn, maar ook kinderen met een beperking. In Kenia verstoppen ouders, uit schaamte, zulke kinderen soms in hun huis. Deze twee mensen gingen 2000(!) gezinnen langs om ouders te overtuigen om dat niet meer te doen. Vandaag komt de gouverneur van de county op bezoek en zegt steun van de overheid toe voor een slaapgelegenheid bij de school voor kinderen die te ver weg wonen. Grote blijdschap alom. Ook wij van Wilde Ganzen zijn er samen met Kidshare. Niet alle klaslokalen zijn al klaar. Mooi om te zien waar de liefde van twee mensen voor kinderen en hun doorzettingsvermogen toe kunnen leiden.
Tineke-stel-Kenia

Tineke-gebouw-Kenia

Tineke-toespraak-Kenia

2 juni:
 Aan het einde van de dag nog een bezoek aan de school in Isaku. Door erosie een heel lastig terrein. Maar ook hier: vrolijke, nieuwsgierige kinderen en heerlijk eten in het donker. Indrukwekkende mensen.
Tineke-groepkinderen-Kenia

tineke-diner-kenia

2 juni:
 Vandaag naar de opening van een school in Serelwe, Kenia. Een groot feest, de mensen in het dorp hadden nooit gedacht dat zij een eigen school zouden hebben. Zelf hebben ze er veel aan bijgedragen, samen met de kerk, Kidshare en Wilde Ganzen. Toespraken, dans en veel blije mensen.Trouwens, de paal op de voorgrond was nog nat van de verf! Echt pas klaar, dus. (En collega Nienke moet een nieuwe broek kopen!)
 
Tineke-groep-Kenia

Tineke-groep-Kenia-2

1 juni:
 Afgelopen zaterdag gesproken op de conferentie van de Lions over Fight for Sight. Nu op de evenaar in Kenia zijn ze er weer: Lions zijn echt overal!
 
Tineke-Equator

1 juni:
 Gisteren bezochten we EARC, een consultatiebureau voor kinderen met een beperking. Wilde Ganzen ondersteunde de bouw van een werkplaats voor het maken van protheses. Ik sprak met de enthousiaste directrice Sellar en ontmoette ook twee Nederlandse stagiairs Johanneke en Ryo. Vanuit hun school in Amstelveen komen zij hier zes weken onderzoek doen en meehelpen. Onverwacht en erg leuk!
 
Tineke-gesprek

Tineke-apparaten
 
Tineke-auto

31 mei:
Ready For take off! Mijn eerste projectreis voor Wilde Ganzen, benieuwd naar de mooie projecten in Kenia.
 
Vliegtuig-Tineke

Meer dan een van onze projecten helpen?

Steun het werk van Wilde Ganzen