De verleiding is groot om als stichting of vzw zelf aan de slag te gaan met de bouw van een school, kliniek of dorpshuis. Maar dat helpt de mensen daar niet echt verder. Sterker nog, ze zouden er op deze manier wel eens overtuigd van kunnen raken dat ze zelf niet in staat zijn om zoiets voor elkaar te krijgen.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom is het belangrijk dat stichtingen of vzw’s de mensen daar ondersteunen in plaats van het werk zelf te doen. Dit heet ‘faciliterend werken’. Faciliterend werken is het mogelijk maken dat jouw partner aan de slag kan en zelf verandering kan brengen in de situatie. Dat klinkt simpel maar dat is het absoluut niet, faciliterend werken is geen sinecure.

Faciliterend werken vergt enorm veel vertrouwen in het kunnen en vooral willen van de ander. Het vraagt dat je afstand houdt, ook als het even niet zo lekker loopt. Dat je je bewust bent van de verschillen in cultuur.

Inhoud

Tijdens deze online training geven we een inleiding in de principes van faciliterend werken en een overzicht van de meest gebruikte technieken. De training zoekt naar antwoorden op vragen als:

  • Wat is faciliterend werken?
  • Hoe faciliteer je je partner in de projectuitvoering?
  • Hoe geef je je partner de ruimte de eigen organisatie te ontwikkelen?
  • Hoe kun je het beste naar je partner luisteren?
  • Hoe stel je vragen die je partner verder helpen?
  • Hoe voorkom ik dat ik eigenaar word van de problemen van mijn partner?

Deze training bereidt je voor op het opstellen van een faciliteringsplan waarin je de geleerde lessen in de praktijk brengt.

Wanneer?

Deze training vindt online plaats op maandag 11 september 2023, van 19:00 tot 21:00.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor stichtingen en vzw’s in Nederland en België die hun partner willen ondersteunen bij de ontwikkeling van hun organisatie, om zo meer impact te genereren en betere resultaten te boeken op de lange termijn.

Inschrijven

Met onderstaand formulier schrijf je je in voor deze training. Na inschrijving ontvang je apart via e-mail een uitnodiging voor de online bijeenkomst op 11 september 2023.

  • Naam*