In 2025 voert Wilde Ganzen belangrijke wijzigingen door om de samenwerking met Particuliere Ontwikkelingsinitiatieven (POI) en Lokale Partnerorganisaties (LPO) te versterken. Zo wordt een kinderbeschermingsbeleid verplicht, stimuleren we participatieve evaluatie en introduceren we een wereldburgerschapsenquĂȘte. Deze veranderingen bevorderen solidariteit en helpen internationale projecten effectiever te maken.
Op Prinsjesdag kondigde het kabinet de grootste bezuiniging ooit aan op internationale solidariteit. Gelukkig blijven wij ons samen met POI inzetten voor solidariteit en ondersteunen we onze partners in ontwikkelingslanden. Jaarlijks werken we zo samen met gemiddeld 400 LPOâs. Hun initiatieven creĂ«ren veerkracht en samenwerking binnen gemeenschappen wereldwijd.
Wij zijn trots op de samenwerking met deze gedreven groep mensen en organisaties die zich tegen onrecht verzetten. Samen zetten we ons in voor internationale solidariteit. Dat doen we via trainingen, Wilde Ganzendagen en bijeenkomsten op kantoor. We delen nieuwsbrieven en whitepapers, maar vooral werken we aan verbetering van onze gezamenlijke ondersteuning aan LPO.
Om ons werkwijze nog verder te verbeteren, voeren we in 2025 deze verbeteringen door:
Kinderbeschermingsbeleid verplicht voor projecten met kinderen
Het Better Care Network en de Denktank Kind & Welzijn adviseren meer aandacht voor kinderbescherming. Dit advies nemen we serieus. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle projectpartners die met kinderen werken een kinderbeschermingsbeleid hebben. Niet alle partners voldoen hier al aan, dus we zien dit als een kans om samen aan een goed beleid te werken. Wilde Ganzen biedt ondersteuning, onder andere met een bijeenkomst op 5 oktober over de bescherming van kwetsbare mensen.
Participatieve planning, monitoring en evaluatie
In 2024 volgden 31 lokale partners een training âParticipatief Evaluerenâ. Zij benadrukten het belang van gemeenschapsbetrokkenheid, van planning tot evaluatie. Een aantal deelnemers schreef, samen met Wilde Ganzen en de trainer, drie whitepapers over deze aanpak. In 2025 delen we deze kennis via webinars. Daarnaast kunnen partners budget reserveren om mensen uit de gemeenschap te betrekken bij de planning en evaluatie van projecten. Dat valt onder capaciteitsopbouw van de partners en dat kunnen we samen met POI ondersteunen. Vanaf 1 januari 2025 voegen we een vraag toe aan ons aanvraag- en rapportageformulier om partners te stimuleren participatieve methoden te gebruiken.
WereldburgerschapsenquĂȘte
Tijdens een bijeenkomst op 15 juni bespraken POI hoe ze internationale solidariteit in de samenleving kunnen bevorderen. Om de impact van wereldburgerschap beter in kaart te brengen, voert Wilde Ganzen vanaf 2025 een enquĂȘte in. We willen weten hoeveel mensen door POI worden bereikt en welke activiteiten zij organiseren om anderen te motiveren. De enquĂȘte duurt vijf minuten en wordt verstuurd na de eerste betaling van een project. De resultaten helpen ons om wereldburgerschap in Nederland en BelgiĂ« verder te versterken.
Vereenvoudigde fondsenwervingsformulieren
We versoepelen de fondsenwervingsformulieren. Alleen nieuwe POI of POI die nog niet bedreven zijn in fondsenwerving, hoeven deze in te vullen. Wel vragen we dan aandacht voor de wereldburgerschap enquĂȘte. Door deze veranderingen kunnen we beter inzicht krijgen in de impact van POI en gezamenlijke internationale solidariteit.
Met deze aanpassingen in 2025 wil Wilde Ganzen de samenwerking met POI en LPO versterken en bijdragen aan een betere ondersteuning van partners en gemeenschappen wereldwijd. Samen blijven we werken aan een rechtvaardige en solidaire wereld.