Ruim tien jaar zette Stichting Nkoilale zich actief in voor deze gemeenschap in Kenia. Ondertussen hebben de bewoners zelf de Nkolaile Community Development Organisation (NCDO) opgericht. Gert Bomhof geeft mensen met een eigen stichting acht tips voor succes.

In 2003 kwam Gert Bomhof uit Barneveld voor het eerst in Nkoilale, Kenia. De staat van de basisschool die hij daar zag, raakte hem en zijn gezin. Hij besloot actie te ondernemen, richtte Stichting Nkoilale op en schreef een plan van aanpak.

“Als je een project begint, heb je passie nodig, ambitie en actie. Dat is de basis. Koppel daar een goede visie aan en je bent klaar. Maar je moet vooral doen!” Gert schreef samen met het bestuur een beleidsplan voor tien jaar en vroeg de mensen in Nkoilale om zich aan dit plan te committeren. Samen werd het een groot succes, met de bouw van nieuwe scholen, een waterleidingproject en zelfs de bouw van een ziekenhuis met kraamafdeling. Hij deelde het project op in drie stukken, met een duidelijk begin en een eind: de eerste drie jaar elkaar leren kennen en vertrouwen winnen, de volgende vier jaar samen projecten opzetten en de laatste drie jaar de Nederlandse betrokkenheid afbouwen.

“Als je een project begint, heb je passie nodig, ambitie en actie. Dat is de basis."

— Gert Bomhof

Voor mensen die ook een eigen ontwikkelingsproject hebben of willen opzetten, deelt Gert hier zijn tips voor succes:

  1. Zoek een organisatie ter plekke of richt die op. Zorg dat er meerdere mensen (mannen èn vrouwen) in zitten die je vertrouwt.
  2. Geef nooit geld aan één persoon of aan een organisatie waar één persoon over het geld kan beslissen. De grootste valkuil is geld overmaken en hopen dat het goedkomt.
  3. Ga regelmatig op bezoek om de mensen in de ogen te kunnen kijken en om een vertrouwensband te krijgen. Zorg dat je geld voor deze bezoeken reserveert en schrijf dat ook aan je project toe.
  4. Als je in Nederland zit: mail vooral met elkaar. Telefoontjes zijn vluchtige contacten die niet vast worden gelegd.
  5. Schrijf een plan met een visie en maak de groep eigenaar van het project. Jij kan dan de groep adviseren, altijd met de standaardvraag: ‘Hoe kan ik jou helpen?’ Spreek duidelijk af wat je met elkaar gaat doen en wat ieders bijdrage is.
  6. Iedereen die van het project profiteert kan meewerken. Wie niet financieel kan bijdragen of fysiek kan meehelpen, kan altijd nog een donatie doen in de vorm van een koe of een geit of materiaal.
  7. Bespreek telkens de voortgang tijdens vergaderingen en stuur bij waar nodig, zonder de visie uit het oog te verliezen.
  8. Trainen, trainen, trainen. Zorg dat je workshops opzet of werk samen met Change the Game Academy.

Meer informatie over de projecten van Stichting Nkoilale vind je hier.