Betere zorg op meer dan vier kilometer hoogte

Eén op de acht baby’s overlijdt bij de geboorte. Eén op de twintig moeders sterft tijdens de bevalling. Het leven is er hard, koud, primitief. Toch zijn de inwoners van Upper Dolpo, hoog in de bergen van Nepal, een trots en weerbaar volk met een bijzondere cultuur. Met behoefte aan een klein steuntje in de rug.

thumb_thumb_dsc00198_1024_1024

Upper Dolpo is nauwelijks bereikbaar. Het gebied ligt op 4.200 meter hoogte. Wie er naartoe gaat, moet twee weken lang wandelen en twee hoge bergpassen oversteken. De bewoners, veelal Tibetaanse migranten, praktiseren een eeuwenoude vorm van bön-boeddhisme: een combinatie van boeddhisme en natuurgodsdienst. De hedendaagse gezondheidszorg is grotendeels aan hen voorbij gegaan. En de mensen worden gemiddeld niet ouder dan 46 jaar. Emma Bruns uit Amsterdam – 30 jaar en tropenarts – reisde in 2015 met huisarts Jan Nikkels uit het Drentse Zuidwolde naar het dorp Tinje. Nikkels had het gebied al eerder bezocht. Bij hem groeide het idee de lokale bevolking te helpen. De reis met Emma was bedoeld om samen met de lokale bevolking een plan te maken. Emma is onder de indruk van de reis, het gebied en de bevolking en vertelt er vol passie over. “Het is er ongelooflijk stil. Je hebt er geen telefoon- of internetnetwerk. Je reist samen, hebt bijzondere gesprekken. De mensen leven in bizar primitieve omstandigheden. Het is echt een reis terug in de tijd.’’

Eén verpleegkundige

Eenmaal in het dorp hebben Jan, zijn echtgenote en Emma basale hulp verleend. “We hebben kinderen gevaccineerd en veel rotte kiezen getrokken. Er is minimale gezondheidszorg in het gebied: één verpleegkundige is er alleen in de zomer, en die heeft een enorm verzorgingsgebied.’’ Jan en Emma hebben samen de lokale bevolking gevraagd naar hun ideeën. “Ze vinden het enorm belangrijk om hun cultuur te behouden”, vertelt Emma. “Hun belangrijkste wensen zijn elektriciteit en betere gezondheidzorg.” Met elektriciteit kan het grootste probleem verholpen worden: de kou. Het kan in de winter 35 graden vriezen en de bevolking beschikt nauwelijks over hout om kachels te stoken.

thumb_thumb_dsc00225_1024_1024

Guesthouse

De bewoners bedachten samen het DAHL-guesthouse, waarbij DAHL staat voor Dialogue, Agriculture, Health en Learning. “Een plek waar mensen kunnen werken. Een warme omgeving, waar de verpleegster haar werk goed kan doen en 3.200 mensen zorg biedt. Een gebouw dat modern is en eenvoudig: elektriciteit wordt gewonnen uit zon, water en wind, er is goede isolatie en er zijn kassen met plastic dekzeil voor het verbouwen van groente. Het gebouw kan ook dienen als gasthuis voor trekkers. Die inkomsten zijn voor de lokale bevolking.’’ De plannen zijn er, de fondsenwerving is in volle gang. Voorjaar 2018 moet het guesthouse klaar zijn. Het wordt, mede door de geïsoleerde ligging, een uitdagend proces. Aan het enthousiasme van Emma zal het niet liggen. “Ik vind het een eer om bij dit fantastische project betrokken te zijn.”

“De belangrijkste wensen zijn elektriciteit en betere gezondheidszorg”