Het gebouw is oud, de Spoedeisende Hulp veel te klein en de apparatuur is aan modernisering toe. Het Kurji Holy Family Hospital ligt zowat zelf aan de beademing. Zuster Juliana zit niet bij de pakken neer en is al druk bezig met de uitbreiding van haar ziekenhuis. Ze komt alleen nog geld te kort voor de inrichting, zoals ziekenhuisbedden en apparatuur.

 

Ja, ik help zuster Juliana met de inrichting

Ziekenhuis in Patna

Het Kurji Holy Family Hospital staat in de miljoenenstad Patna, in het noorden van India. Zuster Juliana D’Cunha runt het ziekenhuis. “Onze oudste dochter is er te vondeling gelegd”, vertelt Clara van der Schoof. “We zijn er later op bezoek geweest en kregen van zuster Juliana een rondleiding.”

Clara en Piet.
Clara en Piet

Geraakt door armoede in India

Clara adopteerde met haar man Piet drie kinderen uit India. Ze zijn vele malen in het land geweest en werden geraakt door de armoede. “We wandelden een keer door een straatje in Madras en er liep een hele sliert mensen achter ons aan. Ze zagen er grauw en grijs uit, er waren moeders met baby’s op hun armen, kreupelen en blinden. Ze vroegen om geld en eten. Ik wist dat ik ellende zou zien, maar zo heftig had ik niet verwacht. Eenmaal thuis hebben we besloten stichting Ananda Bhavan op te richten om mensen te helpen.”

 

Ja, ik help Clara en Piet helpen

 

Uitbreiding Spoedeisende Hulp

Nu helpen ze zuster Juliana bij de uitbreiding van de Spoedeisende Hulp. “Ons ziekenhuis is in 1958 gebouwd”, legt Juliana uit. “Het is helemaal niet berekend op een grote toestroom van patiënten en de apparatuur is flink verouderd. Maar we helpen iedereen. Ook wie arm is en geen zorg kan betalen.”

Clara: “Ze hebben weinig geld, zo gebruiken ze van gaasjes de helft, knippen stukjes van watten af en wegwerphandschoenen worden iedere keer uitgewassen en hergebruikt.”

“Ze hebben weinig geld, zo gebruiken ze van gaasjes de helft, knippen stukjes van watten af en wegwerphandschoenen worden iedere keer uitgewassen en hergebruikt.”

— Clara

Ziekenhuis betaalt zelf de bouw

De bouw van de nieuwe Spoedeisende Hulp is al begonnen. “Het ziekenhuis betaalt zelf de bouw”, zegt Clara. “Aan ons en Wilde Ganzen is gevraagd mee te helpen om de apparatuur en bedden aan te schaffen. Dat doen we graag.”

 

 

Mala beviel op straat

Ze wilde nog op eigen kracht het ziekenhuis halen, maar de 35-jarige Mala zakte vlak bij de Spoedeisende Hulp in elkaar. De weeën waren niet meer te stoppen en dus beviel ze op de plek waar ze was gevallen. Haar dronken man liet haar hulpeloos achter…

Gelukkig hadden de verpleegkundigen van het Kurji Holy Family Hospital al van de bevalling gehoord. Zij kwamen aanrennen en brachten moeder en zoon naar de eerste hulp, waar gelukkig dit keer plek was.

“Mala was ze behoorlijk ziek, maar ontzettend dapper”, vertelt zuster Juliana. Wonder boven wonder was Mala haar pasgeboren zoontje kerngezond. “We hebben geprobeerd haar man te vinden, maar die was spoorloos.” Na een paar dagen verzorging mocht Mala naar huis.

 

Ja, ik help mee zodat vrouwen als Mala direct hulp kunnen krijgen

Zuster Juliana D’Cunha

Zuster Juliana regelt het wel

Zuster Juliana D’Cunha is een doorzetter. Ze studeerde sociologie en trad toe tot de Medische Missiezusters, een groep vrouwen die zich inzet voor gezondheidszorg. Ze gaf les in ver gelegen gebieden in India, studeerde door en werd uiteindelijk bestuurder van het Kurji Holy Family Hospital in Patna. Dat doet ze met veel daadkracht, energie en humor. “Ach, ik doe wat ik kan om mensen te helpen”, zegt ze zelf bescheiden.

Om dit project te realiseren is 59.500 euro nodig. 

Wat is er nodig?

  • Ziekenhuisbedden en brancards
  • Medische apparatuur
  • Airconditioning

Dit gaat zorgen voor:

  • Het redden van levens
  • Goede Spoedeisende Hulp aan de arme bevolking
  • Een goede opleidingslocatie voor verpleegkundigen

Doet u mee met een gift? Als 10 mensen 50 euro geven, kan er al een ziekenhuisbed gekocht worden. Alvast heel hartelijk dank!

Veelgestelde vragen

Goede gezondheidszorg is voor iedereen belangrijk, maar helaas niet overal bereikbaar. In India timmert de overheid flink aan de weg, maar er is te weinig geld om alle problemen op te lossen.

De Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis is te klein geworden, terwijl ook de inrichting ervan niet langer voldoet om het toenemende aantal patiënten op een verantwoorde manier geneeskundige hulp te bieden. Om deze reden heeft het ziekenhuis besloten om een nieuwe vleugel te bouwen waarin de hulppost kan worden ondergebracht. Het Kurji Holy Family Hospital financiert zelf de bouw van de uitbreiding, maar heeft nog hulp nodig voor de aanschaf van apparatuur, bedden en airco.

De grote gezondheidsproblemen hebben in India veel te maken met armoede, analfabetisme, onwetendheid, ondervoeding en andere sociaaleconomische, culturele en politieke problemen. Door deze omstandigheden zijn vele mensen vatbaar voor bloedarmoede, geelzucht, tuberculose, cholera, parasietenbeten en lepra.

Gezondheidszorg is voor veel families niet toegankelijk of men weet zich daartoe geen toegang te verschaffen bij gebrek aan kennis door ongeletterdheid. Het Kurji Holy Family Hospital staat in een miljoenenstad waar veel arme mensen wonen. Ze biedt hulp aan mensen in nood, zonder daarbij onderscheid te maken in politieke, religieuze of etnische achtergronden.

Uitbreiding en verbetering van de Spoedeisende Hulp. De inrichting van de nieuwe eerste hulp gaat het ziekenhuis helpen om kritieke patiënten beter te verzorgen.

Het ziekenhuis verzorgt jaarlijks meer dan 10.000 mensen. Op de nieuwe Spoedeisende Hulp komen straks 16 ziekenhuisbedden.

Het hele project kost 59.500 euro. Daarmee wordt het volgende aangeschaft:

16 ziekenhuisbeddenbedden
10 hartmonitoren
1 ECG-apparaat
2 patiënten transfer trolleys
1 defibrillator
2 nebulizers
1 draagbaar X-ray apparaat
2 crash carts
1 airconditioning
3 medische trolleys
1 Bi-Pap beademingsapparaat
1 koelkast

Ook in India hebben veel mensen corona. Er zijn strenge maatregelen genomen door de overheid. De uitbreiding van het ziekenhuis loopt hierdoor vertraging op, maar de hoop is dat begin 2021 de bouw kan worden afgerond en dat in de loop van het jaar met de inrichting kan worden begonnen.

Het ziekenhuis is verantwoordelijk voor goed onderhoud van de voorzieningen. Daar zijn afspraken over gemaakt. Verder is het ziekenhuis heel goed in staat om alles financieel draaiende te houden. Ook wordt er nauw samengewerkt met de overheid. Wij verwachten dat het ziekenhuis met de nieuwe eerste hulp een flinke tijd vooruit kan en veel mensen kan helpen.