Bijna een kwart van alle kinderen in Nepal heeft last van oor- en gehoorproblemen. Arvid Kropveld, in het dagelijks leven kno-arts in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, wil deze kinderen behoeden voor ernstige gehoorproblemen.

“Gehoorverlies is een stille ziekte”, legt Arvid uit. “Mensen zien niet aan je dat je niet goed kunt horen. Dan zeggen ze al snel: ‘stel je niet aan’. In Nepal worden kinderen met gehoorproblemen vaak dom genoemd, Nepalezen denken soms dat ze ongeluk brengen en op school worden ze achter in de klas gezet. Ze krijgen daardoor niet de kans zich volledig te ontplooien.”

Nu controleren, voorkomt later problemen

Arvid heeft samen met Tom Godthelp, een andere kno-arts, stichting Kind en Oor opgericht. Ze waren in Nepal betrokken bij de bouw van een polikliniek waar kinderen geholpen kunnen worden. Ook is er een screeningsteam opgericht van mensen die naar scholen gaan en kinderen controleren.

Met uw bijdrage kunnen we in Nepal straks jaarlijks 1.000 kinderen helpen

Door vroegtijdig te controleren, kunnen we problemen later voorkomen. Daarom willen we dit project graag uitbreiden. Met uw bijdrage kunnen ze in Nepal straks jaarlijks 1.000 kinderen helpen voordat het te laat is. Ook wil Kind en Oor graag investeren in de toekomst. “Lokale artsen hebben te weinig kennis van oor- en gehoorproblemen”, vertelt Arvid. “We willen kno-artsen opleiden door onze kennis aan hen over te dragen.”

 

Bima kan weer goed horen en opletten in de klas

De 8-jarige Bima Darai had al sinds dat ze acht maanden oud was last van haar oren. Haar moeder is arm, haar vader zit in de gevangenis. Het medisch team van Community Help Center Nepal, ondersteund door Stichting Kind en Oor onderzocht haar en ze werd geopereerd. Haar leven veranderde drastisch: ze kan weer goed horen en op school gingen haar leerprestaties met sprongen vooruit!

 

 

De aanpakkers: Arvid en Sabita

kno-arts Arvid Kropveld is oprichter van stichting Kind en Oor. Hij kwam in actie toen hij hoorde dat een kwart van de kinderen in Nepal oorproblemen heeft. Dankzij de inzet van zijn stichting bezoekt Community Help Center Nepal kinderen in afgelegen en bergachtige gebieden. Een van de arts-assistenten is Sabita Timalsina: “Soms moeten we een hele dag reizen om bij een school te komen. Kleine oorproblemen lossen we ter plekke op. Het maakt me zo trots dat we daarmee deze kinderen weer een normaal leven kunnen geven.”

 

Veelgestelde vragen

Aan een verkoudheid of oorontsteking wordt nu in Nepal te vaak niks gedaan, waardoor een klein probleem kan leiden tot hersenvliesontsteking of doofheid. Lees hier waarom met betere zorg dit gemakkelijk is te voorkomen.

In elke klas in Nepal zitten kinderen met oor- en gehoorproblemen. Deze kinderen hebben nog nooit medische hulp gehad. Bij een oorontsteking gaan ouders niet naar een dokter, want die kunnen ze vaak niet betalen. Ook denken ze dat de ontsteking vanzelf wel over gaat, maar zo’n ontsteking kan naar de hersenen overslaan en grote gehoorschade veroorzaken.

Met uw steun kunnen straks 1.000 kinderen per jaar in afgelegen gebieden geholpen worden. Hun oren worden gescreend, 250 kinderen worden ter plekke behandeld en nog eens 30 kinderen krijgen een operatie in het ziekenhuis. Ook krijgen scholen en ouders goede informatie en worden medisch specialisten opgeleid om de zorg te bieden die zo hard nodig is.

Voorkomen dat kinderen door een onschuldig oorprobleem later slechthorend of zelfs doof worden. Daarmee voorkomen we ook dat deze kinderen achtergesteld worden, waardoor ze slechter presteren op school en moeilijker een baan kunnen vinden als ze volwassen zijn.

Door de aankoop van medische instrumenten en het opleiden van kno-artsen wordt de oorzorg in Chitwan, Nepal voor de komende jaren flink verbeterd. Door samenwerking met lokale ziekenhuizen en artsen in Nepal wordt kennis doorgegeven.

In Nederland is dat stichting Kind en Oor, in 2010 opgericht door twee kno-artsen. In Nepal gaat het om Community Health Center Nepal en het National City Hospital in Bharatpur.

Ook Nepal heeft maatregelen genomen om de uitbraak van corona te beperken. De overheid heeft scholen gesloten, waardoor het screeningsteam op dit moment de kinderen niet meer kan onderzoeken. De salarissen van het team worden doorbetaald en met steun uit het Wilde Ganzen Coronafonds is Community Health Center Nepal bezig meerdere overheidsziekenhuizen en gezondheidsposten te voorzien van extra medisch materiaal. Zodra het weer kan wordt het screenen weer opgepakt.