“Toen ik voor het eerst in Salac in Guatemala kwam, raakte het mij dat bijna alle kinderen parasieten hadden. Ons project om een waterleiding aan te leggen en latrines te bouwen maakt voor deze kinderen een wereld van verschil.” Aan het woord is de bevlogen Nederlander Ineke de Smidt van stichting Ayuda Maya.

 

“Guatemala is zo’n mooi land en ik ben blij dat ik daar op een praktische manier mensen kan helpen die het een stuk minder hebben.” Samen met de lokale bevolking, sociaal werkers en technici wil Ineke voor schoon drinkwater en sanitair zorgen voor 97 Maya gezinnen. Wilde Ganzen helpt daarbij; financieel en met kennis en kunde.

De huidige situatie

In het dorp Salac2 hebben de inwoners te kampen met een vervuilde waterbron en daarom drinken veel mensen regenwater of water uit poelen of riviertjes. Soms komt er een tankwagen langs die water brengt dat in grote vaten wordt opgeslagen. In het dorp Corozal hebben de mensen helemaal geen schoon water. Ze zijn aangewezen op een vervuilde rivier waar ze zich ook in wassen en hun behoefte doen.  Bijna alle kinderen uit deze twee dorpen hebben parasieten en last van diarree waardoor ze ondervoed raken.

Eigen kraan

Samen met de bevolking gaan we latrines aanleggen. En voorlichting geven op scholen over hygiëne en het belang van schone scholen. Als iedereen zich bewust is van het belang van schoon water en sanitatie wil men graag het waterleidingsysteem aanleggen. Het dorp zorgt voor hout, stenen en zand. De mannen helpen met het graaf- en sjouwwerk. En als het klaar is kan elk huishouden uit eigen kraan water tappen!

Ineke’s stichting werft fondsen en is de schakel tussen donateurs in Nederland en de partners/uitvoerders in Guatemala. Wilde Ganzen steunt financieel maar ook met kennis en kunde om de projecten goed te voltooien.

Wilde Ganzen gelooft dat kleinschalige, concrete projecten het verschil maken in de levens van mensen in armoede. Daarom steunt Wilde Ganzen duurzame ontwikkelingsprojecten zoals deze; opgezet door bevlogen Nederlanders samen met de lokale bevolking. Dát is de manier van armoedebestrijding van Wilde Ganzen.

 

Geïnspireerd? Steun Wilde Ganzen Zelf een project starten

Foto Guatemala