Innovatie voor een beter leven in India

Wonen in de Kullu Vallei in Noord-India is afzien in de winter. Vanaf november daalt de temperatuur onder het vriespunt en zijn vooral de nachten ijskoud. Toch leven de bewoners in vrijwel onverwarmde huizen, met alle gevolgen van dien.

De traditioneel gebouwde woningen van hout en stro bieden nog enige bescherming tegen de kou, maar de nieuwe betonnen woningen helemaal niet. Men probeert de ergste kou te verdrijven met kacheltjes met ongezonde brandstof, zonder goede afvoer. Gevolg: veel mensen lijden aan luchtweginfecties zoals tuberculose.

Monnikenwerk

Ook in het Dagpo klooster in het dorpje Kais zijn de leefomstandigheden verre van ideaal. De 180 monniken bestuderen en beoefenen hier de leer van de Boeddha volgens de eeuwenoude Tibetaanse Dagpo-tradities. Vooral de 68 jonge monniken (veelal wees, hier gebracht door familieleden voor zorg en onderwijs) die in de bijbehorende lagere school wonen, hebben het zwaar in de winter. Door de kieren en gaten onder de deuren en raamkozijnen is er geen enkele plek waar je je kunt opwarmen. Maar klagen doen de monniken niet. Ook niet als ze ziek zijn. Ze gaan pas naar het ziekenhuis als het écht niet meer gaat. Dat geldt ook voor de dorpsbewoners. Om zorg te kunnen geven is onlangs door de monniken een provisorische medische post ingericht in een onverwarmd bijgebouw, waarin een gepensioneerde arts twee dagen per week spreekuur houdt voor iedereen uit de buurt. Maar dat is onvoldoende.

Unieke samenwerking

Een ander probleem is dat de manier van leven hier voor ernstige milieuvervuiling zorgt. Er is geen vuilnisophaaldienst, afval wordt vaak lukraak in de natuur gestort. Goed te zien aan de plastic soep in de Beas, de rivier die door de vallei stroomt. Stel nu dat er een innovatieve oplossing wordt gevonden om de kou, het ontbreken van zorg én de milieuproblemen in één project aan te pakken? Elly Hendriks en Esther van Weelden van de stichting Kadam Chöling zijn samen met de TU Delft, het klooster en een Indiaas architectenbureau de uitdaging aangegaan! Elly: “Na research ter plekke werken studenten en hun begeleiders van de TU momenteel hard aan een definitief ontwerp voor een ‘groen’ en verwarmd gezondheids- en voorlichtingscentrum tegenover het klooster. Het is een duurzame oplossing, gebruikmakend van lokale materialen en medewerkers.

Voor de monniken en de dorpsbewoners komt er medische zorg en voorlichting over tuberculose, hygiëne, gezonde verwarmingssystemen en afvalscheiding. Doordat onder andere zwerfafval gebruikt zal worden als brandstof voor de verwarming, zullen de inwoners van de dorpen gemotiveerd zijn om het afval in te zamelen. En omdat het klooster een voorbeeldfunctie heeft, zal dit project een zaadje worden dat verder kan uitgroeien.”

Lees meer en doneer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.