Levens redden in een moeder- en kindcentrum

Het is hartverscheurend: in Kameroen overlijden onnodig veel moeders en baby’s tijdens of na de bevalling. Kleine complicaties worden fataal omdat er nauwelijks goede gezondheidszorg is. Daarom komt Sally Ebot in actie. Zij komt zelf uit Kameroen en ziet de nood van heel dichtbij. Haar droom: een moeder- en kindcentrum in haar eigen geboortedorp, Ikiliwindi.

Andrew gaat nu naar school dankzij het opvangcentrum

Sally Ebot heeft een groot hart voor moeders en kinderen. Dat heeft alles te maken met haar persoonlijke verhaal. Opgegroeid in armoede in Kameroen, vluchtte ze in 2004 naar Nederland. Hier beviel ze van een tweeling: Shawn en Casey. Casey is ernstig gehandicapt; hij werd geboren met spina bifida, een open ruggetje. “Als hij in Kameroen was geboren, had hij niet meer geleefd”, vertelt Sally. “Hier stond de zorg meteen klaar. Dáár hadden we niks voor hem kunnen doen en was hij overleden.” Dat besef zorgde ervoor dat Sally zich ging inzetten voor betere zorg voor kinderen met een beperking in Kameroen. Ze richtte de Casey Troy Foundation op, vernoemd naar haar zoon. In haar geboortedorp zorgt ze samen met de lokale stichting Casey Association voor ongeveer 50 kinderen met een beperking. Vanuit het in februari 2014 geopende Casey’s Home krijgen zij zorg en revalidatie. “En liefde en aandacht. Want deze kinderen tellen in Kameroen vaak niet mee en worden verwaarloosd.”

Handicaps voorkomen

Het opvangcentrum is erg belangrijk en redde onder andere het leven van de jonge Andrew. Sally: “Hij werd door zijn tante naar ons centrum gedragen, zijn moeder was bij de geboorte overleden. Andrew kon niet lopen, niet praten, niks. Nu, ruim twee jaar later, is hij een vrolijk jongetje dat naar school gaat. Als hij niet door ons was opgevangen, had hij ongetwijfeld niet meer geleefd.” Het zou natuurlijk nog beter zijn als handicaps zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden, zegt Sally. “Daarin speelt goede gezondheidszorg een belangrijke rol. In Ikiliwindi en de 11 dorpen in de regio is er maar één verloskundige. Dat is natuurlijk veel te weinig. Bovendien zijn de wegen in het regenseizoen ontzettend moeilijk begaanbaar. En die periode duurt soms wel zes maanden!”

Basale zorg voor iedereen

Daarom is een moeder- en kindcentrum nodig. In dit centrum kan dan prenatale, natale en postnatale zorg en voorlichting gegeven worden. Daarnaast is er ook basale zorg nodig voor andere dorpsbewoners, waaronder een apotheek, fysiotherapieruimte en tandheelkunde.

“De meeste mensen in mijn dorp zijn nog nooit naar een tandarts geweest.” En er moet aandacht komen voor malaria: aan die ziekte sterven veel kinderen in Kameroen. “Dit centrum kan levens veranderen”, zegt Sally, met een twinkeling in haar ogen. “We kunnen vele levens van moeders en kinderen redden. Handicaps kunnen zoveel als mogelijk worden voorkomen.” Daarnaast hoopt Sally dat, stapje voor stapje, kinderen met een beperking steeds meer als gewone kinderen worden gezien. “Dat is mijn droom, dat deze kinderen net zo’n leven kunnen leiden als hier in Nederland. Er is een lange weg te gaan, maar dit moeder- en kindcentrum zou een enorm belangrijke stap zijn.’’

Gaat het lot van deze kinderen en hun moeders jou ook aan het hart? Geef dan. Je donatie is van harte welkom.
Alvast hartelijk dank!

Doneer nu