Wilde Ganzen viert dit jaar haar 60 jarig bestaan, Karel en Riet Faber-Hamoen vierden in maart hun 60 jarig huwelijk. “Geen bijzondere prestatie hoor, dat ging eigenlijk vanzelf”, zeggen ze daar zelf over. Ze vroegen de gasten op hun diamanten bruiloft een donatie te doen voor de bouw van klaslokalen in Oeganda.

Ze ontmoetten elkaar op een vakantiekamp  voor kansarme kinderen, waar ze beiden werkten als vrijwilliger. “Ik waakte over 10 meisjes, Karel begeleidde 10 jongens”, vertelt Riet.

“Tijdens de maaltijd zag ik hem stuntelen met een enorme pan soep. Die ga ik wel even helpen, dacht ik. Zo kwam van het een het ander.” Zij was toen 18, hij 24. En nog steeds zijn ze niet op elkaar uitgekeken. Hoewel, zien gaat Riet steeds slechter af. “Karel is mijn ogen, ik ben zijn benen”. “Ja”, vult Karel lachend aan, “dan moet je maar niet zo oud worden. We hebben wat gebreken gekregen, maar gelukkig geldt dat niet voor de 60-jarige Wilde Ganzen!”

Lange verbintenis

Het echtpaar is niet alleen al jarenlang trouw aan elkaar, ook de verbintenis met Wilde Ganzen is al enkele decennia oud. Ruim 40 jaar geleden begonnen ze te doneren, daartoe aangezet door de spotjes op tv. “Het gaat om directe steun, zonder dat je eerst een regering voor je moet winnen. Dat spreekt me aan”, zegt Karel. “Ook vind ik het belangrijk dat mensen zelf de handen uit de mouwen steken.” “Ja, mensen moeten niet alleen hun hand ophouden”, beaamt Riet. “Dat creëert alleen maar afhankelijkheid en dat wil je juist niet.”

Steentje bijdragen

Ze staan niet graag in de spotlights, maar een diamanten bruiloft laat je niet zomaar voorbij gaan. De feestlocatie hebben ze zelf uitgezocht, hun drie “fantastische dochters” hebben verder alles geregeld. Cadeaus wilden ze niet, “en al helemaal geen envelopje”, dus vroegen ze de gasten te doneren voor een project van Wilde Ganzen. Inspiratiebron was hun kleinzoon Joris. Die liep tijdens zijn studie medicijnen drie maanden stage in een Oegandees plattelandsziekenhuis “Toen we lazen over het project om een school in het Oegandese dorp Olungura van extra lokalen en een wc te voorzien, was de keus snel gemaakt. Door de giften van onze gasten dragen wij nu ons steentje bij.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.