Geef de kinderen in Timboektoe een kans!

Mali Onderwijs
Stichting Stichting MaTimBa
Contactpersoon Helga Smit, Amsterdam
Lokale partner Le Bon Samaritain

Uniek aan dit project

In 2007 is stichting MaTimBa opgericht. In januari 2012 konden we de deuren van de school openen. Bij de start gingen er 40 kinderen naar school. Helaas moest de school weer sluiten in april 2012; de rebellen waren binnen gevallen en onze partner organisatie moest naar het zuiden van Mali vluchten. In het najaar 2014 kon de school weer open. Le Bon Samaritain (partner organisatie) keerde terug naar Timboektoe en heeft zich met stichting MaTimBa ingezet om geld in te zamelen voor de renovatie. Ondertussen is het geld voor de renovatie er.

Maar helaas is de rust nog niet teruggekeerd. Toch gaan er nu weer 25 kinderen naar de school. De continuïteit van de school is belangrijk. Voor de ontwikkeling van de kinderen en voor de opbouw van het land. Een land dat het momenteel niet makkelijk heeft vanwege de onstabiele politieke situatie. MaTimBa wil in ieder geval zorgen voor stabiliteit, vooruitgang en toekomst voor de kinderen in Timboektoe.

De start

De oprichtster/voorzitter van MaTimBa, Helga Smit, heeft diverse landen bezocht in West-Afrika. Begin 2006 was zij voor het eerst in Timboektoe en ontmoette daar Pasteur Bouya (voorzitter Le Bon Samaritain). Deze dominee had met zijn stichting al een paar goedlopende projecten en ondertussen had Pasteur Bouya al de vraag vanuit de gemeenschap gekregen voor een kleuterschool. Er lag dus een plan voor een kleuterschool maar samen met Helga werd besloten om deze op te richten.

Zelf heeft Helga in 2006/2007 een half jaar in Mali gewoond en ervaring opgedaan in het les geven op 4 lagere scholen. Door deze ervaring kwam zij tot de conclusie dat er een belangrijk onderdeel in het Malinese schoolsysteem ontbreekt, namelijk de kleuterschool/voorschool waar kinderen de basis leggen voor rekenen en taal. Als deze basis ontbreekt, is de kans op succes in het onderwijs veel lager en verlaten veel kinderen voortijdig de school, met name meisjes.

Het resultaat

De school wordt momenteel door 25 kinderen bezocht die anders geen onderwijs zouden krijgen. De school staat in een buitenwijk van Timboektoe waar de levensstandaard van de mensen heel laag is en veel armoede is. Door het oprichten van deze school krijgen de kinderen in deze buurt een kans om een schoolcarrière te maken en zich verder te ontwikkelen in het leven. Zeker de meisjes die sneller thuis worden gehouden.

Stichting MaTimBa zorgt ervoor dat meisjes en jongens evenveel kansen krijgen op goed onderwijs door kinderen zo jong mogelijk te laten starten in het onderwijs. Bovendien: onderwijs is een effectief middel als het gaat om de ontwikkeling van een land.

STEM OP DIT PROJECT
33

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.