Kippenproject

India Werkgelegenheid
Stichting Stichting Jalihal
Contactpersoon Huub Bosse, Buinen
Lokale partner Yerala Projects Society (www.yerala.org)

Uniek aan dit project

  • Omdat de deelneemsters uit hun isolement komen, elkaar helpen, mondiger worden en zelfbewuster in het leven komen staan omdat ze hun eigen situatie ter hand nemen en hun inkomen kunnen verhogen
  • Omdat het project is ontwikkeld op verzoek van de doelgroep
  • Omdat het aansluit bij de belevingswereld van de vrouwen van onze doelgroep.
  • Omdat ook vrouwen kunnen deelnemen aan dit project als ze niet kunnen lezen en schrijven
  • Omdat de support éénmalig is; daarna kunnen de vrouwen zelfstandig verder
  • Omdat de deelneemsters een voorbeeld worden voor anderen
  • Omdat dit project past binnen de mogelijkheden van de staf van YPS en toch uitdagend is.

De start

Wij, Dora en Huub Bosse, waren op uitnodiging van YPS in Jalihal. Omdat wij 16 jaar producten hebben geïmporteerd voor wereldwinkels hadden wij veel projecten in India bezocht. Het teruggetrokken bestaan van de kasteloze vrouwen in Jalihal en omgeving hadden wij niet eerder meegemaakt.

We hebben toen besloten dat we ons met een stichting zouden gaan richten op deze regio met name op de vrouwen die bekend staan als dalits (kastelozen) en “neglected women”, zoals weduwen en door hun man verlaten vrouwen.

Wanneer ze eenmalig de kans krijgen een bron van inkomsten te verwerven dan kunnen ze daarmee blijvend hun levensstandaard verhogen.

Omdat velen uit onze doelgroep analfabetisch zijn moeten de projecten eenvoudig zijn, passen in de belevingswereld van de deelneemsters en in die van de andere bewoners van de dorpen.

Dit is het 5e project voor vrouwen uit onze grote doelgroep. Mensen van een kaste dulden geen kastelozen. Deze projecten, speciaal voor hen, werken heel goed.

Het resultaat

De helft van het project is nu in afwikkeling. 150 vrouwen hebben kippen en een nachthok gekregen.

1 vrouw heeft zich teruggetrokken. 12 vrouwen hebben wel nog kippen, maar hebben er nog geen geld aan over gehouden. 50 vrouwen kwamen uit op een inkomen van € 60,-, 61 vrouwen behaalden € 90,-, 18 vrouwen kwamen uit op € 150,- en 8 vrouwen scoorden € 225,-.

Een van de deelneemsters is mevrouw Vimal Pandit Okale. Zij is bij haar man weggevlucht. Hij behandelde haar slecht want zij had 2 dochters gekregen en geen zoon. Ze woont nu in bij haar ouders. In oktober 2014 is ze mee gaan doen in het kippenproject. Ze heeft de training zorgvuldig doorlopen en een toom kippen en een nachthok gekregen. Ze heeft door de verkoop van de eieren en van een paar kippen een lening kunnen aflossen en ze kan nu voorzien in de dagelijkse kosten van het huishouden. Haar kinderen gaan naar school en ze heeft een jong geitje kunnen kopen.
Voor haar is het project een groot verschil in haar leven.

STEM OP DIT PROJECT
20

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.