Madamfo Specialist Hospital: WINNAAR!

Ghana Gezondheid
Stichting Madamfo
Contactpersoon dr. W. J. Levens, Tuil
Lokale partner Madamfo specialist hospital

Uniek aan dit project

Wij hebben het ziekenhuis gebouwd en werken intensief samen met de lokale bevolking, de staf en de medewerkers van het ziekenhuis, overheidsfunctionarissen en het universiteitsbestuur. Onze Ghanese partners zijn zeer betrokken. Hierdoor is het een project dat breed wordt gedragen en is het door inzet van bevlogen mensen makkelijker om de doelen te halen.

Bijzonder is dat het project drie pijlers heeft:

  1. verbeteren van de medisch specialistische zorg
  2. opleiden van medische professionals
  3. bewustwording creëren voor Afrika in het algemeen en Ghana in het bijzonder

De start

De stichting Madamfo ondersteunt al bijna 20 jaar gezondheidszorgprojecten in Ghana. De basisgezondheidszorg heeft in die periode door inspanningen van de Ghanese overheid duidelijk vorm gekregen. Het aantal Ghanese artsen neemt van jaar tot jaar toe. Máár voor basisartsen in opleiding zijn er helaas niet genoeg hoogwaardige stages te vinden in Ghana. Hoe kan iemand dan opgeleid worden tot een competente arts? Want een goede stage is een uitermate belangrijk onderdeel van de studie geneeskunde.

Henry Atawura deed de opleiding tot chirurg/uroloog in het buitenland. Daarna keerde hij in 2003 terug naar zijn geboorteland om mensen te gaan helpen. Hij werkte in een ziekenhuis zonder apparatuur, met vaak geen elektriciteit of water en geen of zeer verouderde apparatuur. Dit was frustrerend voor hem en hij zocht contact met de Stichting Madamfo die besloot om hem te helpen. Madamfo is niet voor niets het Ghanese woord voor vriend!

Het resultaat

Een groeiende stroom patiënten vond de weg naar dokter Atawura. Niet alleen uit Ghana, maar ook uit buurlandenTogo en Ivoorkust. Het aantal patiënten nam toe. De oplossing was de bouw van een health care centre voor basale zorg en kleine chirurgische ingrepen. In 2007 schonk de lokale gemeenschap een perceel en is een start gemaakt met de bouw. Allereerst realiseerden we de polikliniek, toen een opnameafdeling, operatiekamer, röntgenkamer, apotheek en een verblijf voor verpleegkundigen. Het ziekenhuis is voorzien van moderne apparatuur voor onderzoek en behandeling. Opleiding van het ziekenhuispersoneel heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen.

Onlangs heeft de overheid aan Madamfo specialist hospital het certificaat ‘teaching hospital’ (opleidingsziekenhuis) toegekend. De eerste coassistenten zijn gearriveerd voor hun stage (onderdeel van de opleiding tot basisarts). Begin 2016 start de eerste basisarts aan zijn opleiding tot specialist (chirurg/uroloog) in ons ziekenhuis!

STEM OP DIT PROJECT
2466

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.