Nieuwe kraamafdeling Turiani Hospital

Tanzania Gezondheid
Stichting Turiani Hospital
Contactpersoon Yvonne Geerdink / Wieneke Boldewijn
Lokale partner st Francis Turiani Mission Hospital / Sr Julieth Makonde

Uniek aan dit project

Onze langdurige vriendschap maakt dat mensen in het ziekenhuis zich gekend en erkend voelen door de Vrienden in Nederland. Dit geeft energie en resultaat in het samenwerken aan projecten.

Onze vrienden in Tanzania weten waar het met het ziekenhuis naar toe moet. Zij nemen initiatieven en vragen daarbij onze steun en adviezen.
De bestuursleden van de stichting hebben een veel gevraagde en gewaardeerde coachende rol naar het management en de staf van het ziekenhuis.

Het bouwen van een nieuwe kraamafdeling bleek een te hoge drempel voor het ziekenhuis alleen. Met de inzet van vrijwillige deskundigheid uit Nederland en met de financiële steun van donateurs en Wilde Ganzen, zijn we er samen in geslaagd de nieuwbouw te realiseren. Daarbij is lokale kennis en arbeidskracht optimaal benut.

De nieuwe kraamafdeling is “eigendom” van de lokale gemeenschap en iedereen profiteert van de betere moeder- en kindzorg die het ziekenhuis nu biedt.

De start

We raakten gemotiveerd door de slechte omstandigheden (oude gebouwen, onhygiënisch en te weinig capaciteit) waaronder vrouwen in Turiani moesten bevallen en de drive die we bij het ziekenhuis aantroffen om die situatie te verbeteren.

Het ziekenhuis kreeg ondanks al haar inzet de middelen niet bijeen voor nieuwbouw van de kraamafdeling (onderdeel uit hun strategisch plan).

Het aanbod van concrete hulp van vele vrienden heeft ons gestimuleerd om dit grote en voor het ziekenhuis en de gemeenschap belangrijke project op te pakken.

Het resultaat

 • Het ziekenhuis heeft nu een nieuwe kraamafdeling met 64 bedden, 6 verlosbedden en een kleine operatiekamer. De afdeling bestaat uit 3 paviljoens; één prenataal, één postnataal en een verlosafdeling, verbonden door overdekte paden.
 • De paviljoens zijn ruim van opzet, hebben goede sanitaire voorzieningen en scheiding tussen schoon en vuil materiaal.
 • De capaciteit is nu voldoende voor circa 4000 veilige bevallingen per jaar.
  Bijkomende resultaten zijn:

  • de betere voorzieningen dagen de medewerkers uit tot een betere kwaliteit van zorg.
  • dat vrienden in Nederland materialen hebben ingezameld voor de inrichting en een container vol hebben verscheept naar Turiani.
  • delen van kennis en ervaringen door jaarlijks zes verloskundestudenten, die hun stage lopen op de nieuwe kraamafdeling.
 • Het grote verschil waartoe dit project heeft geleid is het terugdringen van complicaties en keizersneden, waardoor minder sterfte van moeders en pasgeborenen.
STEM OP DIT PROJECT
516

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.