Realisatie Gemeenschapshuis, Mullikulam

Sri Lanka Overig
Stichting Havonos
Contactpersoon Sieni Schouten, Raalte
Lokale partner Oblates Of Mary Immaculate (OMI)

Uniek aan dit project

Het project: “Realisatie van een gemeenschapshuis in Mullikulam” is op heel veel manieren bijzonder: het is een plek van heling, erkenning, ontmoeting, samenwerken, veiligheid en vertrouwen. Een lichtpunt in een tijd van pijn, wanhoop en moedeloosheid.

Met het project hebben de Stichting Havonos en haar partnerorganisatie Oblates Of Mary Immaculate (O.M.I.) met hulp van Wilde Ganzen een multi functioneel gemeenschapshuis gerealiseerd in Mullikulam in het noorden van Sri Lanka, een gebied dat zwaar is getroffen door de burgeroorlog in Sri Lanka. Een gemeenschapshuis was een diepste wens van de bevolking die nog maar kortgeleden, getraumatiseerd en ontredderd, terug was gekeerd uit vluchtelingenkampen na het slotoffensief van de oorlog. Zij troffen hun vroegere woongebied volledig verwoest aan. De bevolking en het O.M.I. hebben met elkaar samengewerkt om het project tot stand te brengen. Het gemeenschapshuis is nu dan ook echt een dak, waaronder alle bevolkingsgroepen bij elkaar komen.

De start

Door de oorlog hadden de mensen geen vertrouwen meer. Niet in de overheid; niet in elkaar. Hierover ging O.M.I. met de bevolking in gesprek, wat er nodig was om gezamenlijk de gemeenschap weer op te bouwen. Unaniem gaven de mensen aan dat ze een plek van ontmoeting wensten. Waar ze elkaar kunnen ontmoeten, samen vieren en rouwen, en aan hun trauma’s werken, maar waar ook via educatie en onderwijs weer aan de toekomst wordt gebouwd. De bijdrage aan de wederopbouw bestaat o.a. uit de (vak-)opleidingen die in het centrum worden gegeven en waar de mensen een door de overheid erkend diploma kunnen halen, zodat ze weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Het resultaat

In mei 2014 vond de officiële opening van het multifunctionele centrum plaats. Nu, een jaar later, merken de 260 families in Mullikulam dat ze veel aan elkaar hebben, door problemen te bespreken en activiteiten samen op te pakken, wat ook weer plezier oplevert. Het centrum heeft een samenbindende functie in het dorp, er worden allerlei activiteiten georganiseerd, waarvan het resultaat verbluffend is, zoals een Multi-skill program waar nu 107 mensen aan meedoen (ze maken o.a. kleding en voorwerpen van palmbladeren, zoals mandjes en tassen); les voor nu 70 studenten (Engels, IT en muziek); en programma’s rond traumaverwerking voor jeugd en volwassenen, zoals recentelijk een 3 daagse cursus “social counseling”. Ook vinden bijeenkomsten over landbouw, veiligheid en gezondheid plaats. Havonos heeft het centrum nog een jaar financieel ondersteund. Op dit moment leveren de in en rond het centrum gemaakte of verbouwde producten zoveel op, dat ze nu zelfvoorzienend zijn.

STEM OP DIT PROJECT
845

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.