Realiseren Zelfstandige Kleuterscholen

Sri Lanka Onderwijs
Stichting ACNS Projecthulp
Contactpersoon Gerard Berendsen, Ochten
Lokale partner Lokale Caritas afdelingen in het noorden en oosten van Sri Lanka, Caritas organisatie in Colombo.

Uniek aan dit project

Het bijzondere van deze projecten is dat er niet alleen vele robuuste kleuterscholen (63!!) worden gebouwd, maar dat deze voor lange termijn financieel onafhankelijk worden door tegelijkertijd met de bouw een microkrediet-systeem te starten.

Microkredieten worden in kleine leningen uitgegeven aan ouders, die daarmee een eigen inkomen generen. Van de renteopbrengst kunnen de salarissen van de kleuterleidsters, de schoolboekjes én het onderhoud van de school worden betaald.

De school wordt daardoor zelfstandig, en volledig onafhankelijk van buitenlandse financiële steun. Dit systeem heeft zich al voor tientallen scholen bewezen, het werkt echt!

De kleuterscholen worden gebouwd door lokale aannemers, met actieve hulp van lokale bewoners, zodat zij vanaf de start betrokken worden bij hun kleuterschool. Dit is uniek, kleuterschool projecten die een centrale rol vervullen in de wederopbouw van een gemeenschap die jarenlang op de vlucht was tijdens die hartverscheurende burgeroorlog!

De start

Tijdens project bezoeken zagen we met eigen ogen onder welke erbarmelijke omstandigheden kinderen opgroeiden in de voormalige oorlogsgebieden. Meestal was er geen kleuterschool, soms alleen op zeer armoedige en primitieve wijze (enkele palmbladen op stokken).

Kleuteronderwijs is vaak de eerste voorziening die bewoners willen starten zodra ze gesetteld zijn na terugkomst van jarenlang verblijf in vluchtelingenkampen. Kleuterscholen zijn absoluut nodig om de basisschool succesvol te kunnen volgen. Ouders weten dit en zijn enorm gemotiveerd om hun kinderen een betere toekomst te bieden. Tegenslagen als de tsunami en de burgeroorlog frustreerden deze ambities, we zien juist in de kleinere dorpen een enorme veerkracht om aan de slag te gaan.

Die bittere noodzaak in de voormalige oorlogsgebieden, in combinatie met de ervaring dat we vanuit Nederland echt een verschil kunnen maken voor deze kansarme kinderen, maakt dat we diezelfde stap vooruit ook in andere dorpen willen realiseren.

Het resultaat

Kleuters kunnen in de voormalige oorlog- en tsunami gebieden naar een eigen, zelfstandige en financieel onafhankelijke kleuterschool!

In het noorden en oosten zijn met hulp uit Nederland al 63 kleuterscholen gerealiseerd, daar gaan elk jaar bijna 3000 kleuters naar school! Na een proef in 2009 realiseren we de kleuterscholen sinds 2011 altijd met microkrediet-formule, zodat kleuterleidsters een inkomen krijgen en de dorpsgemeenschap een duurzaam perspectief. Het systeem werkt bijzonder motiverend, we hebben scholen waar in 3 jaar meer dan 60 gezinnen gebruik hebben gemaakt van de kredieten, met uitschieters tot 85 gezinnen.

Dat is waar de lokale bevolking enorm trots op is: met elkaar een betere toekomst bouwen voor hun kinderen.

Het belang van de kleuterscholen is zodanig dat zij enorm gemotiveerd zijn om de scholen goed te onderhouden: ook jaren na realisatie van een kleuterschool zijn school en terrein nog in prima conditie.

STEM OP DIT PROJECT
2394

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.