Renovatie van Kusumagirischool, Kerala

India Onderwijs
Stichting Solidair met India
Contactpersoon Joke van Zutphen, Heeswijk
Lokale partner Sneha Welfare Society India

Uniek aan dit project

In het Wayanaddistrict in het noorden van de deelstaat Kerala in India zijn drie kolonies gevestigd. De Norbertijnen van Mananthavady hebben initiatieven genomen om de in stammen levende Adivasi te ondersteunen. Zij behoren tot de meest achtergestelde bevolking op het gebied van onderwijs, gezondheid en inkomen en velen van hen zijn nooit naar school geweest. Door middel van onderwijs en bewustwordingsprogramma’s op dorpsniveau richten zij zich op de zelfbeschikking en zelfredzaamheid van de mensen. Omdat de school de enige is in de streek, is het van groot belang dat hij blijft voortbestaan. De school ligt op de top van een berg. Er is een bus aangeschaft om de kinderen naar school te brengen.

De plaatselijke overheid heeft de positieve effecten gezien en participeert nu mede in de activiteiten. Ze bouwen huisjes en leggen waterputten aan. Daarnaast heeft zij ook bijgedragen aan de aanschaf van een tweede schoolbus.

De start

De school is in 1983 gebouwd en was in zeer slechte staat. 105 meisjes en 87 jongens krijgen hier les. Het dak lekte, afbladderende plafonds, kapotte deuren en ramen, de muren vies, het keukentje en elektriciteit in slechte staat. Als er niet snel iets aan gedaan zou worden, zou de school instorten met alle gevolgen van dien. De renovatie van de school werd niet gefinancierd door de overheid. De bewoners zelf zijn veel te arm om dit te kunnen bekostigen. Onze steun is gevraagd om deze school te redden en dankzij de medewerking van o.a. Wilde Ganzen hebben we dit kunnen realiseren. Ook de docenten hebben wat bijgelegd. Nu wordt er van de leerlingen en onderwijzend personeel kleine bedragen gevraagd, om op die manier een buffer te vormen voor toekomstig onderhoud.

Het resultaat

Gedurende de regenperiode (6 maanden per jaar) moesten de kinderen soms in de gang zitten vanwege de lekkages in de lokalen en het stukwerk van de plafonds dreigde naar beneden te komen. Een gevaarlijke situatie.

Na de renovatie ziet de school er weer goed uit. Het is een droge en veilige plaats geworden voor de 105 meisjes, 87 jongens en 6 leerkrachten. De kinderen zijn blij met de schone kleurrijke lokalen. Het aantal kinderen neemt toe. De ouders zijn nu ook meer gemotiveerd om hun kinderen naar school te laten gaan.

STEM OP DIT PROJECT
160

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.