School voor gehandicapte kinderen Peniel

Guatemala Onderwijs
Stichting Stichting Kinderprojecten Guatemala
Contactpersoon Marc Gelissen, Sittard
Lokale partner Constru Casa

Uniek aan dit project

Door de bouw van deze school voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking in een zeer afgelegen gebied van Guatemala wordt het voor deze kwetsbare doelgroep mogelijk om naar school te gaan.

De gemeenschap heeft zelf keihard meegewerkt om dit project te realiseren! Door het realiseren van dit mooie project zijn wij in staat geweest om deze kwetsbare groep kinderen ook uitzicht te geven op een betere toekomst.

Het is een relatief klein project met zeer veel impact in het gebied en door de betere huisvesting is er mogelijkheid voor geleidelijke groei, waarvoor een grote behoefte is. Het is echt het enige project voor dit soort jongeren in een heel groot afgelegen gebied. Een mooi project en een enorme steun voor een mooi en kleinschalig initiatief.

De start

De organisatie Peniel is gestart door Auro Delgado, de vrouw van de burgemeester van Chicaman. Zij heeft zelf een kind met down syndroom. Samen met ouders van andere gehandicapte kinderen heeft ze een comité gevormd met als doel een school op te richten voor kinderen die speciale begeleiding nodig hebben.

Wij zijn een stichting die het leven van kinderen in Guatemala wil verbeteren door betere opleidingsmogelijkheden. Wij bouwen scholen in de afgelegen gebieden met de voorwaarde dat de lokale gemeenschap de organisatie van het onderwijs regelt.

Wij vonden dit een geweldig mooi initiatief om deze kwetsbare groep kinderen te helpen. De school bevindt zich in het dorpje El Carisal, vlak buiten Chicaman en ontvangt kinderen vanuit de wijde omgeving.

Het resultaat

Deze vraag kunnen we het beste beantwoorden met een quote uit het het interview met Auro Delgado (de oprichtster):

What does this school mean for the children?/for the families?

For the children: This is a space where they can develop, and have the attention that they would not get in a normal school.

The children are no longer considered ‘strange’ in the street, and they are no longer locked up and hidden away by their familes. It also means that people can start to see these children ‘as children’- something that often takes a lot of people years to accept.

For the families: The parents feel somewhat liberated in that they have someone to help them educate their children. Almost all of the parents who bring their children here come from backgrounds with very few resources (economically). Lots of parents simply don’t know what to do when they have a special child. They love them, but they don’t know the best way to care for their education or teach them social skills.

STEM OP DIT PROJECT
408

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.