Stichting Nkoilale, Care & Share

Kenia Overig
Stichting Stichting Nkoilale, Care & Share
Contactpersoon Gert Bomhof, Barneveld
Lokale partner Nkoilale Community Development Organisation (NCDO)

Uniek aan dit project

 1. 10 jaar geleden zijn we gestart en hebben toen al gezegd het in 2015 af te ronden. Daarop was onze visie en beleid gebaseerd. We kunnen zeggen dat we daarin samen met onze partner zijn geslaagd. Zij (de lokale NCDO) zijn na intensieve training en samenwerking nu in staat het zelf te gaan regelen.
 2. Onze visie en beleid heeft 2 pijlers: 1. Verbetering van de randvoorwaarden voor beter onderwijs. 2. Verbetering van de leefomstandigheden binnen de gemeenschap. Zie http://www.nkoilale.nl
 3. Vanaf het begin het ownership bij hen leggen. Ook vanaf het begin hebben we de plaatselijke, regionale en landelijke overheid erbij betrokken. Zij zijn nu een vaste partner in het project.
 4. Onze motto’s:
  • Care & Share: geef om deze Maasai-gemeenschap en deel met hen wat je te bieden hebt.
  • LLL: Look Listen and Learn: Kijk naar hun omstandigheden, luister naar hun prioriteiten en leer over de Maasai-cultuur & traditie.
  • Meet & Greet: praat met leiders en de overheid en betrek ze erbij.

De start

Tijdens een vakantiereis zagen we als toeristen al het mooie en goede van het land totdat we een schooltje bezochten en kennis maakten met de andere kant van dit land. Armoede en het ontbreken van veel dingen waar een kind vrolijk en blij van wordt als die naar school gaat.

Kinderen hebben daar ook (mensen) recht op gezondheidzorg, goed onderwijs, schoon drinkwater, gezond eten en een fatsoenlijk dak boven hun hoofd. Ze hebben wel het recht, maar niet de toegang er tot. Daar wilden wij ze mee helpen. Hen helpen hun eigen dromen te volgen, hun eigen toekomst in te vullen. Samen met hen het traject ingaan van DIPP: Dream < Idea < Plan < Project. Samenwerken aan hun toekomst.

Het resultaat

Het is niet het grote verschil dat WIJ hebben gemaakt, maar het grote verschil dat wij SAMEN met HEN en Keniaanse partners/overheid hebben kunnen maken.

 • Onderwijs: 2005: 280 leerlingen / 2015: 1100 leerlingen
 • Klaslokalen: 2005: 8 en 8 leerkrachten/ 2015: 21 lokalen en 24 leerkrachten
 • Drop-out meisjes: 2005: 2 meisjes in groep 8 / 2015: 32 meisjes in groep 8
 • Water: 2005: alleen water uit de (vaak leegstaande en/of vervuilde) rivier / sinds 2010: 100.000 liter schoon drinkwater voor de hele gemeenschap via een pijpleiding in de dorpjes en op school
 • Gezondheidszorg: 2005: geen / 2015: een door de overheid gerund ziekenhuis met eerste hulp, dagverpleging en een kraamkliniek.
STEM OP DIT PROJECT
4

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.