Together we can make a change

Bangladesh Zorg en welzijn
Stichting Niketan
Contactpersoon Antoinette Termoshuizen, Pijnacker
Lokale partner NGO DRRA

Uniek aan dit project

Uitbuiting, mishandeling, verwaarlozing, gebrek aan stimulatie en aandacht. Dat is de dagelijkse realiteit van duizenden kinderen met een complexe beperking in Bangladesh. Niketan bied praktische thuishulp en mantelzorg aan kinderen en jongeren met een complexe handicap in Thana Daulatpur en Ghior. In deze twee provincies zijn 12 community centra gerealiseerd waar 120 kinderen en hun ouders bijeenkomen. Wanneer nodig bezoekt de community werker of fysiotherapeut de ouders en het kind thuis. De ouders krijgen praktische ondersteuning in de thuissituatie, zowel gericht op het kind (fysiotherapie, ontwikkelingsstimulering, enz.) als op de omgeving (advies en het realiseren van aanpassingen). De zorgvragen van ouders zijn voornamelijk gericht op onderwijs en de toekomst. Het uiteindelijke doel is om de zelfredzaamheid van de kinderen en jongeren te vergrootten. Omdat deze kinderen door de meeste organisaties vergeten worden verdient Niketan het om PI van het jaar te worden.

De start

Ieder kind heeft recht op een toekomst, heeft recht op een menswaardig bestaan. Kinderen en gezinnen in ruraal Bangladesh hebben hulp nodig bij het krijgen van deze gelijke rechten. Diverse ouders die de dagcentra en het speciaal onderwijs van Niketan bezochten, verzochten Niketan hun project uit te breiden naar het moeilijk toegankelijke Daulatpur. Tijdens een survey bleek dat in dit gebied vele gezinnen meerdere gehandicapte kinderen hadden en geen toegang tot zorg systemen. Bij het zien van deze kinderen die soms al jaren niet meer buiten waren geweest en hun dagen vulde met het kijken naar een golfplaten dak was de beslissing snel genomen, een mantelzorg project zou wat licht brengen in hun donkere leven.

Het resultaat

De meeste ouders (96) geven aan dat zij de problematiek van hun kind nu beter begrijpen en dankzij de trainingen betere zorg kunnen geven. Ook de betere acceptatie in de community (36) en de ondersteuning van buren en vrijwilligers (51) wordt door ouders genoemd als belangrijke vooruitgang in hun dagelijks leven. Kinderen zijn zelfstandiger geworden (31), hebben leren praten, staan of soms zelfs lopen. Kinderen zijn ingestroomd in inclusief onderwijs (41). Dankzij de steun van vrijwilligers zijn ouders in staat om meer te gaan werken en zodoende meer inkomsten te verwerven. Door het betrekken van de lokale overheid hebben 28 kinderen toegang gekregen tot het ‘safety net’ programma. De ouders zijn een Disabled People Organisation (DPO) gestart en zetten ze maandelijks geld apart voor de toekomst van hun kind. Via een leen systeem hebben enkele ouders een eigen bedrijf kunnen starten. De gezinnen zonder perspectief hebben geleerd te dromen over een toekomst voor hun gehandicapte kind.

STEM OP DIT PROJECT
181

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.