Water = Groen

Cambodja Voedselzekerheid
Stichting Stichting Toets Steen
Contactpersoon Laura Bos, Hoevelaken
Lokale partner Tabitha Foundation Cambodia

Uniek aan dit project

Het water = groen project heeft een gigantische impact op de gezinnen. Water is de bron van leven, voorwaarde voor groei van planten en voedingsbron voor mens en dier. De meerwaarde in ons project ligt in de begeleiding van families die een water bron of voorziening kunnen aanleggen. Samen met een aannemer wordt het terrein gereed gemaakt, daarna wordt een put of spaarbekken gegraven en kan akkerbouw of veeteelt starten. Tabitha geeft voorlichting over de keuze van de gewassen en groei, zodat bio diversiteit en gespreide oogst in een gebied gegarandeerd is. Door de begeleiding van lokale kennisdragers is het voor gezinnen mogelijk om zelf in het levensonderhoud te voorzien en op termijn mee te delen in de welvaart (beschikken over vervoer, scholing en medische voorzieningen). Cambodjanen helpen hier hun eigen mensen aan een vruchtbaar bestaan, wij mogen het steuntje in de rug zijn.

De start

Tijdens mijn eerste bouwreis werkte ik mee aan het af timmeren van een woning. Naarmate de dag vorderde kwam een Cambodjaanse jongen ca. 16 jaar mij de spijkers aangeven en hij hielp mij om de krom geslagen exemplaren eruit te wippen. Toen ik verder keek bleek dat hij een deel van zijn hand miste en een verminkte voet had. Een verborgen explosief uit het Pol Pot regiem was hem fataal geworden, geen werk voor hem. Het rieten hutje waar hij met moeder en 2 zussen woonde was niet waterdicht, er was geen pomp en men moest water van ver halen. In de moestuin groeide 1 gewas en 1 oogst per seizoen was haalbaar, onvoldoende om een gezin te voeden. Behalve een huisvesting probleem, had men veel meer behoefte aan water. Dit schrijnende geval opent je ogen. De bouw van een simpele waterput geeft bestaansrecht. Nu hebben we veelvuldig gezien dat water = groen en dit zorgt voor voldoende voeding, meerdere en gevarieerde opbrengst en dus inkomen, dat motiveert.

Het resultaat

Op dit moment zijn 281 water bronnen (putten, reservoirs en bronpompen) gerealiseerd op het platteland in Cambodja. Hierdoor kunnen 770 gezinnen dagelijks het land bevloeien, zich wassen en drinken. Er komen meer verschillende soorten voedsel beschikbaar, wat ook verhandeld word op de markt.

In een interview dat Janne Ritskes (Tabitha) met Norng Sim, 63 jaar oud had vertelt de bewoonster over de verkregen rijkdom en straalt zij van blijheid en geluk. Een gezin voeden met 6 kinderen en hun oma was enkel lijden en hard werken. Een blik op het land, de waterput en de gewassen- rijst, watermeloen, trakun, bonen, etc, vertelt het verhaal van passie, werken, oogsten, ver-markten, ja; welvaart! Sim is blij om met haar eigen geld veel verschillende dingen te kunnen doen. Het onvoorstelbare is haar overkomen zegt ze zelf: ”Ik kan nu 3 maal per dag eten, van alles wat ik maar wens”. Deze verscheidenheid en de beschikbaarheid vervuld haar met een groot geluk.

STEM OP DIT PROJECT
34

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.