Watoto Irrigatie Project

Oeganda Voedselzekerheid
Stichting Watoto, rescue raise rebuild
Contactpersoon Naomi Kievit, Den Haag
Lokale partner Watoto Child Care Ministries

Uniek aan dit project

Vruchtbare grond is er in Oeganda genoeg maar de regen valt niet altijd op de juiste tijd. Door het irrigeren van de grond is de opbrengt van het land bijna verdubbeld. En dat op zich is nog niet zo bijzonder. Maar de reden waarom deze oogst zo hard nodig is wel.

Watoto zet zich in om holistisch zorg te geven aan 3000 (wees)kinderen. Dit in kleine huizen van acht kinderen en een moeder. Zij krijgen eten, drinken, onderwijs, medische zorg maar er is nog zoveel meer. Watoto is een familie voor deze kinderen en Watoto heeft visie. Visie om Oeganda beter te maken.

Watoto wil voedselzekerheid voor haar kinderen en de gemeenschap waarin zij leven. 3000 kinderen zijn een heleboel monden. Door zelf in ons voedsel te kunnen voorzien is minder hulp vanuit het “rijke” Westen nodig. Daarnaast is de boerderij een leer-werkplek voor vele van onze Watoto kinderen die interesse hebben in het agrarische vak.

De start

Het begin van de economische crisis (in de VS) was een eye opener. Watoto heeft veel sponsors en donateurs vanuit de VS die hun sponsoring opzegde of hun donaties stopte. De rest van de wereld volgde. Gelukkig kwamen er ook weer nieuwe sponsors bij maar Watoto had een les geleerd.

We moeten zorgen dat we zelfredzaam worden. Minder afhankelijk van ondersteuning. Hierdoor is er veel aandacht, liefde, geld en energie gestoken in onze agrarische projecten.

Ook is het heel erg belangrijk om het boeren in Oeganda te veranderen. Boer is nu het “laagst” mogelijke beroep terwijl er zoveel toekomst in zit. Dit willen we niet alleen aan de Watoto kinderen leren maar ook aan de gemeenschap. Het irrigeren van het land is een sleutel hierin en het resultaat is binnen enkele maanden zichtbaar.

Het resultaat

Dagelijks krijgen 350 huizen in twee van de drie Watoto dorpen hun mais, zoete aardappel, tomaten, courgette, pompoen van de boerderij. Deze huizen bestaan uit max 8 kinderen en een moeder.

15 mensen uit de gemeenschap werken op de boerderij. Ook zijn omringende boeren welkom om training te krijgen.

Op dit moment is Watoto bezig om een nabij gelegen school in het droog seizoen van water te voorzien dmv de geïnstalleerde pomp. De watertank van de school is dan namelijk leeg en 150 studenten hebben dan water.

STEM OP DIT PROJECT
827

Wie wordt het Particulier Initiatief van 2015?

Wilde Ganzen heeft veel succesvolle Particuliere Initiatieven geholpen en ondersteund met kennis, een netwerk en geld. Stem nu op één van deze Particuliere Initiatieven. De winnaar ontvangt 10.000,-. Dit bedrag wordt besteed aan bestaande of nieuwe projecten van de stichting. Zo krijgen nog meer mensen kans op een hoopvolle toekomst.