In de grootste havenstad van Colombia, Barranquilla, geeft een gemotiveerde groep mensen onderwijs en therapie aan meer dan 510 kinderen en jongeren met een beperking. Met de aanschaf van 46 zonnepanelen gaat de energierekening van hun gebouw flink omlaag en kan er eindelijk airconditioning gaan draaien.

Vorig jaar vroegen wij voor het eerst je hulp bij de aanschaf van 20 zonnepanelen voor dit centrum. Die liggen allemaal op het dak en voorzien het gebouw gedeeltelijk van stroom. Dit jaar start fase 2, met de aanleg van nog eens 46 zonnepanelen, zodat er straks altijd en overal in het gebouw stroom is.

Het zorgcentrum staat in de stad Barranquilla. Hier heerst veel werkeloosheid. Mensen uit de arme wijken vinden er moeilijk een baan. Als je dan ook nog eens lichamelijk beperkt bent en nauwelijks scholing krijgt, is het al helemaal moeilijk vooruit te komen in het leven. Daarom is er 20 jaar geleden midden in een arme wijk een prachtig centrum opgericht met de naam CE Camilo. Hier krijgen jongeren met een beperking dagelijks een lesprogramma dat speciaal op hen is afgestemd.

Project in het kort

Hoge energierekening

In het centrum werken 70 goed geschoolde mensen uit de hele omgeving van Barranquilla, die de kinderen een dagbesteding, onderwijs en therapie geven. De energierekening in hun gebouw is alleen schrikbarend hoog. In een land waar de zon volop schijnt zijn zonnepanelen een oplossing. Het bestuur van CE Camilo wil dan ook graag met hulp van de Nederlandse stichting Maasdriel steunt haar Missionarissen nog eens 46 zonnepanelen aanschaffen.

Stroomuitval
Ergotherapie in zorgcentrum Colombia

De panelen zorgen tevens voor een andere oplossing. In het centrum staan veel dure apparaten, met name in de orthopedische werkplaats. Ook zijn er computers voor het onderwijs en administratieve taken. Telkens als de stoom uitvalt – en dat is vaak meerdere keren per dag – krijgt de apparatuur een klap. Zonnepanelen zorgen voor een constante stroomtoevoer en daardoor voor een langere levensduur van de apparaten.

35 graden

Een derde voordeel is dat met de aanschaf van zonnepanelen het ook betaalbaar wordt om airconditioning te laten draaien. Geen overbodige luxe, want de gemiddelde temperatuur in Colombia is 35 graden.

Met 46 zonnepanelen geef je deze kinderen met een beperking en hun begeleiders een duurzame oplossing voor hun energieproblemen. Elke bijdrage is welkom!