Het leven voor blinden in Ethiopië is moeilijk. Al helemaal voor kinderen. Els van der Wel uit Voorschoten zet zich daarom al jaren voor deze kinderen in. Maar van wat ze aantrof op een blindenschool in de buurt van de hoofdstad schrok ze enorm. Er is dan ook dringend hulp nodig.

“Bijna alle tafels en stoelen zijn kapot. Bij de stopcontacten steken de draden er uit. Ruiten zijn deels gebroken. En bij de toiletten is de stank ondraaglijk.” Zo kan Els nog wel even doorgaan met het opsommen van wat er allemaal niet goed is. “Ik ben wel wat gewend, maar dit is echt verschrikkelijk. Neem de tafels: blinde kinderen voelen met hun vingers, dus ze moeten een egale ondergrond hebben om braille te lezen. Als die basis al niet goed is, hoe kun je dan verwachten dat ze iets kunnen leren?”

Project in het kort

Gelijk in actie

Els kwam dan ook gelijk in actie. Ze vroeg een lokale meubelmaker om alvast 200 nieuwe tafels en stoelen te maken. Deze zomer wordt dit meubilair geleverd. De financiering heeft ze geregeld met haar eigen stichting Berhan. Samen met Wilde Ganzen wil ze nu graag de elektra aanpakken, het sanitair vernieuwen en nog eens 56 extra tafels en stoelen laten maken.

“Op deze blindenschool krijgen de kinderen de kans te leren lezen en zich te ontwikkelen. Wie geluk – en geld – heeft, kan na deze school verder leren en vindt hopelijk een baan om in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien. Die kans en hoop willen we zoveel mogelijk kinderen geven”, vertelt Els.

Helpt u mee om de blindenschool in Ethiopië op te knappen?