Op het eiland Java in Indonesië hebben ze helaas veel ervaring met rampen. Maar de coronacrisis is wel even van een andere orde dan een aardbeving, tsunami of vulkaanuitbarsting. Het virus is ongrijpbaar en de economische gevolgen zijn enorm.

De omgeving is er prachtig. De gemeente Kroya ligt op een steenworp afstand van toeristische trekpleisters en de Indische Oceaan. Maar in het dorp Mujur wonen veel alleenstaande moeders met jonge kinderen die helemaal afhankelijk zijn van de opbrengst van hun rijstvelden. Van de overheid hoeven ze in normale tijden al weinig te verwachten, laat staan nu in deze coronacrisis. Iedere inwoner krijgt omgerekend 10 cent aan noodsteun…

Project in het kort

De prijzen van water en dagelijkse boodschappen stijgen enorm

De impact van deze crisis is groot. Het toerisme is ingestort, winkels en scholen zijn dicht. De inwoners leven hier van dag tot dag. Geen werk betekent geen inkomen, en geen inkomen betekent geen voedsel. Tegelijk stijgen de prijzen van water en dagelijkse boodschappen enorm, waardoor veel mensen zich dit niet meer kunnen veroorloven.

De informatievoorziening vanuit de overheid is beperkt. Veel informatie bereikt het dorp niet. Er zijn wat thermometers uitgedeeld en dat was het dan wat betreft medische zorg. Desinfecterende middelen en mondkapjes zijn er niet.

Noodhulp: voedsel, water en medische zorg

Voor stichting Yayasan Setetes Embun reden genoeg om in actie te komen. Zo wordt er aan de dorpsbewoners voedsel uitgedeeld: rijst, noedels en groenten. Van een pakket kunnen ze een week, zodat ze niet naar buiten hoeven. Daarnaast worden vier corona-hulpposten ingericht. Hier kunnen bewoners terecht voor informatie, mondkapjes, zeep en zich laten controleren bij gezondheidsklachten. Op centrale punten in het dorp komen watertanks, zodat de mensen toegang hebben tot schoon drinkwater en hun handen kunnen wassen.

De burgemeester van Kroya volgt dit project op de voet en ziet toe op naleving van alle afspraken. De bewoners zelf zijn ontzettend blij met alle hulp, ze vertrouwen de projectmedewerkers en werken actief mee om iedereen in hun dorp te helpen en van goede informatie te voorzien.

Wilde Ganzen Coronafonds

Zo wordt op Java geprobeerd om de eerste gevolgen van deze nieuwe ramp het hoofd te bieden. Maar er is nog veel hulp nodig. Wil jij dit noodplan en andere projecten steunen? Kom dan in actie en maak vandaag nog een donatie over aan het Wilde Ganzen Coronafonds.