Door de coronacrisis zijn de inkomsten van een jongerencentrum in Oeganda van de ene op de andere dag tot nul gedaald. Omdat het centrum een belangrijke rol vervult onder jongeren in een sloppenwijk, helpt Wilde Ganzen mee om het staande te houden.

Werkeloosheid is een groot probleem in Oeganda. Door de coronacrisis is het voor jongeren alleen nog maar moeilijker geworden om een baan te vinden. Ze zien de toekomst dan ook somber in. Voor deze jongeren is het Kawempe Youth Center opgericht. “Dit centrum bestaat uit een internetcafé en een bibliotheek waar ICT-cursussen worden gegeven”, vertelt projectmedewerker Imke Straaten. “Duizenden jongeren krijgen hier toegang tot informatie. Het biedt ze toekomstperspectief en rust. En dat is zeker in deze crisis erg belangrijk.”

Project in het kort

Door jongeren, voor jongeren

Het centrum dat is opgericht door jongeren, voor jongeren, deelt nu ook voedsel uit. Sinds de crisis zijn de voedselprijzen gigantisch gestegen en is er hongersnood in de sloppenwijken van Kampala. De voedselpakketten die de overheid uitdeelt bereiken lang niet iedereen. Het jongerencentrum heeft hier veel aandacht voor.

“Voor haar voortbestaan is het Kawempe Youth Center grotendeels afhankelijk van de inkomsten uit het café en de bibliotheek”, zegt Imke. “Door de lockdown moesten ze hun deuren sluiten, waardoor ze nu grote moeite hebben met het financieren van de lopende kosten zoals salarissen van de medewerkers. En dat terwijl deze mensen juist een belangrijke rol vervullen in het steunen van jongeren.”

Noodhulp voor nu en na de coronacrisis

Tijd voor actie dus. Samen met de Nederlandse stichting Mirembe steunt Wilde Ganzen een noodplan. “We gaan tijdelijk meehelpen een deel van de salarissen uit te betalen”, legt Imke uit. “Normaal doet Wilde Ganzen dat niet. Maar wij zien veel potentie, zo is het centrum voor de crisis enthousiast aan de slag gegaan met lokale fondsenwerving. We willen voorkomen dat al die kennis en inzet verloren gaat. Het voortbestaan van het centrum vinden we ontzettend belangrijk. Alleen zo kunnen de stafleden de jongeren in de buurt blijven helpen en, nog belangrijker, houden de jongeren in de sloppenwijk toegang tot online informatie.”

In dit hoopgevende project helpen jongeren andere jongeren in een arme buurt van de hoofdstad Kampala. De bijdrage van Wilde Ganzen is mogelijk gemaakt door het Wilde Ganzen Coronafonds. Wil jij dit noodplan en andere projecten steunen? Kom dan in actie en maak vandaag nog een donatie over aan dit fonds.