Niger is een van de armste landen ter wereld. Volgens Unicef heeft slechts 56% van de bevolking toegang tot veilig water. Dat zijn tien miljoen mensen. Vooral in arme families betekent dit dat er niet altijd water beschikbaar is om handen te wassen. Zeker nu, in tijden van corona, is dit heel belangrijk. Een nieuwe handpomp haalt een hoop problemen weg.  

Niger is heel droog, maar  water is essentieel. Niet alleen om te drinken, maar ook om handen te wassen en voor het verbouwen van voedsel. Dat gaat moeilijk omdat er zo weinig beschikbaar is. Op sommige plekken zit het water op meer dan veertig meter diepte.

Niamey is zo’n regio waar maar beperkt water is. Mensen kopen jerrycans van waterverkopers die dat water kopen van het lokale waterleidingbedrijf. Arme gezinnen kunnen maar beperkte hoeveelheden kopen. Het meeste water wordt gebruikt voor  drinkwater en huishoudelijk gebruik waardoor er weinig water overblijft voor hygiëne.

Stap 1: wateronderwijs verbeteren

De oplossing ligt in waterpompen. De locaties waar dit project wordt uitgevoerd, hebben namelijk water op diepten van dertig meter of minder waar het met een handpomp wel te bereiken is. Eglise Evangelique de la Republique du Niger (EERN) werkt dan ook hard aan het uitbreiden van een SMART-centrum waar training gegeven wordt in de productie en onderhoud van waterpompen.

Stap 2: aanleggen waterpompen

Wel achtduizend mensen zullen profiteren van de toegang tot veilig water. Twintig lokale mensen worden getraind om putten te boren en handpompen zoals touwpompen te maken. Zij gaan zelf de waterputten boren en de pompen installeren. De onderdelen zijn lokaal gemaakt en dus makkelijk te onderhouden. Het project zorgt voor lokaal eigenaarschap en werkt op deze manier ook duurzaam.

Help je mee?

Help je samen met de Nederlandse partnerorganisatie ‘Stichting Smart Centre’ mee om de gemeenschap in Niamey te voorzien van water met waterpompen? Door lokale bedrijfjes te trainen en lokale materialen te gebruiken, wordt dit een duurzaam project waar achtduizend mensen van kunnen profiteren. Dat zou toch geweldig zijn!? Dankjewel!

Project in het kort