Geen vies rivierwater, maar schoon pompwater

Als je op het Zimbabwaanse platteland woont in een afgelegen gebied, zijn er weinig mogelijkheden om geld te verdienen. Je moet zelfvoorzienend zijn. Dankzij 13 gloednieuwe waterputten in Tanda, in het noordoostelijke Makoni gebied, zijn de bewoners dat nu!

Projectfoto Zimbabwe 2014164jpg

Een paar maanden geleden moesten vrouwen en meisjes – want het is daar vooral een taak van hen – het water nog uit droge rivierbeddingen halen. Door een gat in de bedding te graven, stuitten ze dan op water. Tijdrovend, zo’n negen kilometer, heen en terug! En je kunt je voorstellen hoe vies dat water is, zeker omdat er daar koeien rondlopen. Moeders hebben nu meer tijd voor het huishouden en meisjes voor school.

Meer groente

Nu de 3.500 bewoners in Tanda waterpompen in de buurt hebben, krijgen zij niet alleen schoon water binnen, maar kunnen ze ook groente verbouwen. Er zijn nu veel meer groentetuinen in Tanda”, vertelt Peter Tendenguwo, die het project lokaal uitvoerde. “Met die groente kunnen de bewoners hun dagelijkse voeding aanvullen, want elke dag Sadza eten, traditionele maïspap, is onvoldoende voedzaam.”

Project in het kort

  • Zimbabwe
  • Hiermee zijn 3500 mensen geholpen
  • Schoon water en sanitair
  • Totaal kosten van dit project € 36.710,00
  • Project nr. 2014.164

Betere gezondheid

Veel mensen hadden een zwakke gezondheid en waren vaak ziek. Ook overleden zij aan cholera, door het vieze water. “Dankzij de waterputten is de situatie in deze droge regio volledig veranderd, aldus Peter. “Mensen zijn minder vaak ziek en hebben meer energie om te werken en te genieten van het leven.”

“Mensen zijn minder vaak ziek en hebben meer energie om te werken en te genieten van het leven. Mede dankzij schoon drinkwater!”

 

Dit project is succesvol gerealiseerd

Home