Inkomsten genereren door bijen te houden

Honing en wasproducten maken en verkopen op de lokale markt. Dat is what de bewoners van Rhotia, in het noorden van Tanzania nu kunnen doen dankzij het mooie initiatief van Africa Bee One en Ngorogoro Beekeepers training center.

Dit initiatief is genomen door betrokken imkers in Nederland en Tanzania. Zij kwamen in contact met een bijenexpert uit Duitsland die een methode heeft ontwikkeld om de Afrikaanse bij te kunnen houden en honing en was van de bijen te kunnen verkrijgen. Op een duurzame manier, zonder de bijen te verjagen en doden om bij hun honingraten te komen.

De bijenhouders hebben een organisatie opgezet die zich inzet om met name vrouwen te trainen. Afgelopen jaar zijn er 18 mensen getraind, en verwacht wordt dat meer mensen hierbij betrokken willen raken zodra duidelijk is welke inkomsten met het houden van bijen gegenereerd kunnen worden. De nieuwe imkers zijn enorm gemotiveerd.

Project in het kort

Zeker 80 mensen zullen getraind worden in het houden van bijen en het planten en beheren van bomen die de bijen voeden. Zij kunnen hun inkomsten vergroten met de verkoop van honing en bijenwas.

Het project is succesvol tot stand gekomen. Het leslokaal is gerealiseerd, instructiemateriaal ontwikkeld, imkerkleding en bijenkasten gemaakt, in een schuur met omheining, gereedschappen zijn aangeschaft om kleinschalige boomplantages aan te leggen. Zowel mannelijke als vrouwelijke imkers ontvangen trainingen hoe dit alles te doen. Dankzij dit project hebben al 18 deelnemers hun inkomen kunnen vergroten. Zij kunnen beter voorzien in hun bestaan.

Een geslaagd project van Stichting Africa Bee One, Ngorogoro Beekeepers Training Center en Wilde Ganzen.

Dit project is succesvol gerealiseerd

Home