Nederlandse jongeren helpen leeftijdgenoten in Rwanda. Steun hun initiatief om jongeren een opleiding te geven in koken, gezonde voeding, hygiëne en ondernemerschap. Zo doorbreken we samen armoede in een van de armste wijken van Kigali, de hoofdstad van Rwanda. 

Toen de 25-jarige Marijn van Rossum voor het eerst in Gitega kwam, schrok hij van de armoede. In deze wijk van Kigali wonen veel mensen in schrijnende omstandigheden. Jongeren hebben na het basisonderwijs vaak geen vervolgopleiding gedaan, simpelweg omdat het schoolgeld te hoog is of omdat ze de motivatie missen om naar school te gaan, want kans op werk is er nauwelijks.

Project in het kort

  • Hiermee help je 30 mensen
  • € 44.000
  • Rwanda
  • 2019.0027
Praktische zaken leren

Zelf kwam Marijn via zijn studie Integrale Veiligheidskunde aan hogeschool Saxion in Rwanda terecht. Hij kwam er in contact met Antoine Muhirwa en Clement Niyirema en samen besloten ze zich in te zetten voor de jongeren in de wijk Gitega. Hun stichting CC-Jobs staat voor Community Creates Jobs. Hun doel: gedreven jongeren onderwijs geven en ze praktische zaken leren waar ze in het dagelijks leven mee vooruit kunnen komen.

CC-Jobs heeft inmiddels een eigen gebouw in de wijk. Samen met de Rwandese organisatie HEC-UB willen ze dertig jongeren per jaar opleiden tot een zelfstandige kok. Tijdens de cursus leren de jongeren alles over koken, gezonde voeding en hygiëne. Ook krijgen ze les in het opzetten van een eigen bedrijfje. Zo kunnen de studenten straks een eigen restaurant of winkeltje beginnen en op eigen kracht geld verdienen.

Overlevingsspirit en wilskracht

Marijn heeft zijn hart verloren aan Rwanda, hij woont nu zelfs net buiten de wijk Gitega. Samen met zijn Rwandese vrienden wil hij de enorme overlevingsspirit en wilskracht van de jeugd uit deze arme wijk stimuleren, zodat ze een beter leven op kunnen bouwen en samen de wijk verder kunnen ontwikkelen. Help jij deze aanpakkers met het verwezenlijken van hun dromen?