Jij kunt bij dit project meehelpen om vijftig jongeren uit Maya-families in Guatemala te leren hoe ze koffie, cacao, groenten en kruiden op een duurzame wijze moeten verbouwen. Zo krijgen ze perspectief op een betere toekomst, mét behoud van hun eigen Maya-cultuur. Geef ze deze kans!

Van de 30.000 inwoners van Tucurú in Guatemala is de meerderheid tussen de 15 en 25 jaar. Veel kinderen gaan niet naar school, sociale voorzieningen ontbreken en de infrastructuur is slecht. De landbouwgrond waar hun voorouders hun voedsel op verbouwden, is opgekocht door grote buitenlandse ondernemingen. Kleine maïsakkers zijn omgetoverd in uitgestrekte plantages met oliepalmen en suikerriet.

Tijd voor verandering

Dit heeft grote gevolgen voor de Maya’s in dit gebied. Niet alleen kunnen ze zelf veel minder voedsel verbouwen, ook hun cultuur dreigt te verdwijnen. Al eeuwenlang worden de Maya’s onderdrukt en voelen ze zich minderwaardig in de samenleving. Tijd voor verandering dus!

Met dit project kunnen we vijftig jongeren perspectief bieden op een betere toekomst. Het plan is om deze jongeren vaardigheden te leren om groenten te verbouwen en deze producten te verkopen. Ze krijgen training in duurzame landbouwtechnieken, zoals in het gebruik van organische mest en irrigatie en ze leren een organisatie op te zetten, leiding te geven en samen te werken. De Mayacultuur met alle rituelen die daar bij horen, zijn ook onderdeel van de opleiding.

Project in het kort

Zo leren deze jongeren de beste landbouwtechnieken en leren ze de waarde van hun eigen cultuur (weer) kennen en waarderen.

14.000 euro nodig

De landbouwgrond is na een jarenlange strijd inmiddels in handen van de gemeenschap. Nu is daarom de tijd om de proefvelden in te richten, tuinkassen te bouwen, gereedschap aan te schaffen en cursussen op te zetten. Daar is bijna 14.000 euro voor nodig. Zonder jouw hulp én de inzet van Stichting Nuenen-Guatemala lukt het niet dit voor elkaar te krijgen. Stort je vandaag nog een kleine bijdrage?

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.