Lukt het jou de kraanvogel te vouwen?

Met het vouwen van een kraanvogel vragen we aandacht voor een ziekenhuis en verpleegstersopleiding in Oeganda. Vouw je mee? De kraanvogel is het nationale symbool van Oeganda en wordt gezien als brenger van vreugde. Een perfect versiering voor in de kerstboom dus! Het enige wat je nodig hebt om mee te doen is een vierkant velletje papier. Meer weten over ziekenhuis? Bekijk de projectpagina.

Aan de slag!


Wil je het vouwblaadje uit het filmpje met de kleuren van de Oegandese vlag? Stuur ons dan een e-mail met je adres en je krijgt gratis een velletje thuisgestuurd.

Gelukt?

Upload de foto van jouw kraanvogel naar Instagram, Twitter of Facebook met #wildeganzen. Delen maar!

Waar doen we het voor?

De 20-jarige Nandawula Nusula droomt er van om verloskundige te worden, zodat ze zwangere vrouwen in Oeganda bij de bevalling zo goed mogelijk kan helpen. Jarenlang heeft haar hele familie geld gespaard om haar opleiding te kunnen betalen. Nu volgt ze met veel plezier lessen verpleeg- en verloskunde in het Villa Maria Hospital. Er is alleen een groot probleem: de school is veel te klein om alle studenten goed les te kunnen geven en ze succesvol te laten afstuderen.

Kwaliteit staat voorop

Leerlingen van het Villa Maria Hospital in Oeganda
Leerlingen van het Villa Maria Hospital in Oeganda.

“De kwaliteit van de opleiding in Villa Maria is nu nog erg hoog, net als het slagingspercentage. Meisjes én jongens uit het hele land komen naar dit ziekenhuis”, vertelt Josje de Jong (73). Zij heeft zelf vier jaar als docent verpleegkunde op de school in Oeganda gewerkt en steunt met stichting Weeraba de school van het ziekenhuis.

“Het is een hele moderne opleiding, ze leren alles over malaria, hygiëne, veilig drinkwater en aidspreventie”, legt De Jong uit. De meeste leerlingen gaan na hun scholing terug naar het dorp waar ze vandaan komen en zetten daar een eigen kliniek op. Zo helpen ze de hele gemeenschap en geven ze hun kennis door.”

Geld nodig voor nieuwe lokalen

Naast Nandawula zijn er nog 234 studenten die de opleiding verpleegkunde volgen. “Wij kunnen in het huidige praktijklokaal niet al onze studenten de medische handelingen leren die ze later nodig hebben”, zegt Caroline Nabasinga (50), de directrice van de school bij het ziekenhuis. “We hebben niet genoeg ruimte, we kunnen geen nieuwe lessen aanbieden en het praktijk- en examenlokaal voldoet niet meer aan de eisen van de overheid.”

Om het voortbestaan van de opleiding te garanderen is het noodzakelijk dat er uitgebreid wordt. Alleen dan kunnen studenten oefenen hoe ze een infuus moeten aanleggen en hoe ze een zwangere vrouw zo goed mogelijk kunnen ondersteunen bij de bevalling.

Een gevouwen origami kraanvogel.
Ja, ik geef voor dit project in Oeganda

Ik geef vreugde door!

Particulier Initiatief

 

Home