Verzakking van bekkenorganen komt veel voor bij vrouwen in rurale gebieden in Nepal. Vaak al op jonge leeftijd. Ze hebben daardoor veel pijn terwijl ze op het land werken, veel moeten sjouwen en voor de kinderen zorgen. Met een pessarium of operatie kan dit meestal worden opgelost.

Een behandeling bestaat uit bekkentherapie, het plaatsen van een pessarium en een operatie. Kwalitatief goede pessaria zijn niet aanwezig in Nepal en de meeste Nepalese artsen hebben niet de noodzakelijke vaardigheden om ze te plaatsen.

In de bergstaat Ilam, waar dit project moet worden gedaan, is midden in het Himalaya-gebergte. Vrouwen zijn de spil van het gezin en doen de hele dag zwaar lichamelijk werk. Je kunt je voorstellen dat dat moeilijk gaat met een verzakking. Er is veel schaamte en onwetendheid. Ilam is een stad in het zuidoosten van Nepal met 18.633 inwoners. De helft van hen verdient met een boerenbestaan jaarlijks ongeveer € 250, niet genoeg om te overleven.

De stichting VrouwenvoorVrouwen heeft in de afgelopen 10 jaar in meerdere districten dit soort projecten uitgevoerd, met succes. In dit project werken ze samen met de Nepalese organisatie Karuna.

Project in het kort

Er zijn verschillende stadia van ernst van een verzakking. In westerse landen heeft ca 40% van de vrouwen boven de 65 jaar een verzakking. In Nepal is dat veel hoger en de mate van de verzakking ernstiger en op jongere leeftijd, mede doordat ze jong kinderen krijgen. Tijdens hun zwangerschap gaat het werk gewoon door en hulp bij de bevalling is er vaak niet. Daarnaast wordt van hen verwacht dat zij direct na de bevalling weer aan het werk gaan. Juist daardoor ontstaan de pijnlijke verzakkingen.

Nederlandse artsen dragen de manier van opereren over aan Nepalese gynaecologen. Een team van medisch geschoolde vrijwilligers uit Nepal en Nederland bestaande uit huisartsen en assistenten, gynaecologen in opleiding en Nepalese verpleegkundigen willen spreekuur houden in kleine dorpjes, gelegen in moeilijk bereikbare gebieden. Wanneer een pessarium past (niet bij iedere vrouw is dat mogelijk) dan is de gehele verzakking weer teruggebracht in de vagina waardoor de buik- en rugpijn verdwenen. Een operatie heeft hetzelfde effect. Dit heeft dus een bijzonder positieve invloed op het leven van vrouwen.

Doet u mee aan dit project, middels een donatie? Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

Foto project Nepal 2016.680 b