Stel je voor. Je hebt dringend een ambulance nodig. Maar het dichtstbijzijnde ziekenhuis heeft maar één ambulance en die is de hele dag op pad om patiënten te vervoeren naar een ander ziekenhuis, 200 kilometer ver. Voor calamiteiten en spoedeisende hulp is er geen ambulance beschikbaar…

Dat is natuurlijk een zeer ongewenste situatie, en levensbedreigend bovendien. Daar moet iets aan veranderen. Het verzorgingsgebied is te groot om met 1 ambulance te kunnen dienen. Vrienden van Marambinda Hospital wil samen met Wilde Ganzen werven voor een tweede ambulance bij het ziekenhuis.

Nieuwe ambulance

Doordat er een nieuwe ambulance zal worden gekocht is de duurzaamheid bij goed onderhoud door het ziekenhuis voor een groot aantal jaren gewaarborgd. De auto wordt lokaal aangeschaft. Het ziekenhuis beschikt over een technische dienst die het onderhoud van de ambulance zal verzorgen.

Project in het kort

Goed getraind op weg

De aanschaf van de ambulance wordt gecombineerd met goede training. Chauffeurs en de verpleegkundigen die de ambulance gaan bemannen zullen een cursus volgen. Zo leren de chauffeurs bijvoorbeeld om veilig te rijden in noodgevallen, met veel spoed. En alle medewerkers die met de ambulance zullen werken, ook die al met EHBO bekend zijn, krijgen extra training eerste hulp.

Nienke van Trommel: “Iedereen heeft recht op gezondheid, of je nu in Europa of in Afrika woont. Daarom zet ik me al sinds 2002 voor het Murambinda Mission Hospital in Zimbabwe, waar met een fractie van de middelen die we in Nederland hebben 100.000 mensen toegang hebben tot gezondheidszorg ophoog niveau.”

Wilde Ganzen en Vrienden van hebben al vele malen samengewerkt voor het Murambinda Hospital dat jaarlijks zeker 80.000 patiënten behandelt. Het ziekenhuis heeft, samen met medische hulpposten in de regio, de zorg voor een gebied van zo’n 300.000 bewoners. Verpleegkundigen van het ziekenhuis houden regelmatig spreekuur in de kleinere medische posten in het gebied.

Help je mee om voor de tweede ambulance te zorgen bij het Murambinda ziekenhuis zodat als de andere onderweg is, mensen geholpen kunnen worden? Alvast hartelijk dank!

4