De bewoners van Tinje wonen volkomen geïsoleerd op 4.200 meter hoogte in de Nepalese bergen, twee weken lopen van de bewoonde wereld. Gezondheidszorg is er nauwelijks. Daar willen de bewoners wat aan doen; de wens is om een klimaatneutraal guesthouse te bouwen met o.a. een medische post.

Het leven is er hard, koud en primitief. Men wordt gemiddeld niet ouder dan 46 jaar, en er is geen elektriciteit of stromend water. Het kan in de winter 35 graden vriezen en de bevolking beschikt nauwelijks over hout om kachels te stoken.

Project in het kort

foto-persons-pi-emma-bruns“De mensen vinden het enorm belangrijk hun cultuur te behouden. Hun belangrijkste wensen zijn elektriciteit en betere gezondheidszorg.”

Emma Bruns uit Amsterdam, Tropenarts, reisde in 2015 met Jan Nikkels naar het dorp in Nepal.

De bewoners hebben slechts de helft van het jaar toegang tot medische zorg. Er is één verpleegkundige die er alleen in de zomer is, en een enorm verzorgingsgebied heeft. De moeder- en kindsterfte is hoog: een op de acht baby’s overlijdt bij de geboorte en één op de twintig moeders sterft tijdens de bevalling.

Klimaatneutraal guesthouse

Om de gezondheidszorg te verbeteren hebben de bewoners samen met Nederlandse stichting Zeewolde een plan bedacht; de bouw van een klimaatneutraal guesthouse. Een eenvoudig, multifunctioneel gebouw waar het hele jaar door medische zorg verleend kan worden aan 3.200 mensen. Door duurzame stroom op te wekken met zonnepanelen, kan het gebouw ook verwarmd worden waardoor een van de andere problemen verholpen kan worden: de kou. Het gebouw gaat tevens dienen als gasthuis voor trekkers. Die inkomsten zijn voor de lokale bevolking.

Wil jij ook de mensen in Nepal helpen aan warmte en betere medische zorg? Doneer dan vandaag nog. Met een klein bedrag maak je al een verschil.

videostill-nepal-nieuw