Drinkbaar water voor bewoners Choya en drie omliggende dorpen

Wil je in Choya en naburige dorpen schoon water pakken om te drinken, te koken of te wassen, dan wordt dat lastig.  Het water is te zout en niet geschikt als drinkwater. En verontreinigde bronnen maken de mensen ziek. De Nederlandse stichting GamRuPA en Wilde Ganzen willen samen met de bewoners zorgen voor drinkbaar water.

Harde werk voor de meisjes
De bewoners waren nomaden en leven nu op één plek waar zij gierst, rijst, aardnoten verbouwen en vee houden. Het water uit de enkele bronnen is geschikt voor gewassen en het vee, maar als je het drinkt kun je er ziek van worden. De afstand naar schoon drinkwater is te groot.

Concreet verbetering uitvoeren

GamRuPA en de gemeenschap gaan met steun van Wilde Ganzen deze situatie verbeteren.  We gaan zorgen voor schoon water voor de 856 inwoners van Choya en de naburige dorpen. Water dat zij kunnen drinken, waarmee ze voeding kunnen bereiden en kunnen gebruiken om te wassen.

Project in het kort

In Choya zal geboord worden tot het niveau van het grondwater. De pomp, aangedreven door zonnepanelen, kan tot 4.000 liter per uur leveren in een 6 meter hoge watertoren met opslagcapaciteit. Vanuit de toren loopt het water door leidingen naar 8 kranen, dicht bij alle woningen. Er wordt ruim 500 meter aan leiding aangelegd!

Schoon drinkwater komt uiteraard de gezondheid van de mensen ten goede. De kans op ziekten door ongezond water verkleint. Wil je bijdragen? Alvast hartelijk dank voor je donatie!

De pinda's uit de grond ploegen

Dit project is in uitvoering