Er heerst grote werkloosheid in en rond Paramaribo en veel mensen zoeken een uitweg in verslaving. Een klein aantal verslaafden heeft de moed hulp te zoeken bij familie, vrienden of hulpinstanties, maar ze kunnen ook terecht bij Stichting de Stem, die opvang en begeleiding naar herstel biedt.

Veel mensen in de woonwijken en de binnenstad van Paramaribo zijn alcohol- of drugsverslaafd. Centrum De Stem, opgezet door voormalig politieman Carlo Lansdorf, biedt hen een veilige omgeving. Carlo kwam in zijn werk in Suriname veel ellende tegen. Geraakt door de omstandigheden waarin hij mensen aantrof op straat, besloot hij het roer om te gooien en zich in te zetten voor die mensen die aan de zelfkant van de maatschappij leven.

Dak van zeildoek

De opvang biedt plaats aan drugsverslaafden, daklozen en HIV-patiënten, die medische zorg krijgen, een luisterend oor en voorbereiding tot deelname aan de maatschappij.

Project in het kort

Een probleem waar de Stem mee kampt is dat er slechts zeil is als dakbedekking. Bij elke regenbui stroomt het over. Door een sterk en duurzaam dak te bouwen, zal de Stem decennialang profijt van hebben van een goed onderkomen. Wilde Ganzen steunt daarom vereniging AANEEN, met zo’n 1600 leden in Nederland, om het geld te werven. Palmira Lieuw is actief bij de vereniging, die door haar moeder werd opgericht, en vertelt: “Mensen helpen is mij met de paplepel ingegoten. Ik ben zelf in Suriname geboren, ik woon in Nederland en ik probeer in de vereniging AANEEN de liefdevolle verbinding tussen Nederland en Suriname levendig te houden.”

Deskundige zorg

Het programma biedt elke verslaafde deskundige begeleiding om van de verslaving af te komen en te rehabiliteren, zodat zij weer waardig kunnen deelnemen aan de maatschappij. De patiënten krijgen allerlei trainingen, van sport en spiritualiteit, tot praktische en sociale vaardigheden. Ze leren bijvoorbeeld de schoolcatering te verzorgen en op eigen benen staan met behulp van deelname in de zelfhulpgroep.

Bied jij deze verslaafden een dak boven het hoofd? Alvast hartelijk dank voor je donatie.