Stel je voor, je gaat naar een kliniek met een gekneusde rib en loopt naar buiten met een maagdarminfectie. Ironisch bijna, maar het is de realiteit in een kleine kliniek in Ukpo, Zuid-Nigeria. Daar wil Stichting Rural Women Foundation iets aan doen.

De Nigeriaanse Uzo Klein Leugemors-Ezeunala herinnert zich als de dag van gister hoe het eraan toe gaat op het platteland in Nigeria. Ze is er geboren en getogen. “Er zijn nauwelijks toiletten en mensen drinken vervuild water omdat er simpelweg niets beters is. Daardoor is de hygiëne niet goed”, vertelt ze. Sinds 1993 woont Uzo in Nederland en sinds 2011 zet ze zich via de Stichting Rural Women Foundation (RWF) in voor verbetering in haar geboorteland. RWF is een initiatief van haar zus. “Ik wil alles doen om te zorgen dat de kinderen gezonder opgroeien in Nigeria.”

Project in het kort

Kwetsbare groepen

RWF wil de watervoorzieningen verbeteren in de kliniek in Ukpo. De gaten in de grond die als toilet fungeren stinken en zitten vol vliegen. Eén keer per week levert een truck water af, maar dat is veel te weinig en het is niet drinkbaar. “Zo ging het bij ons vroeger thuis ook. We kookten het minstens twee uur, want je had geen idee waar het vandaan kwam. In de kliniek  komen veel kinderen en zwangere vrouwen, die nu extra risico lopen op diarree, ringworm en cholera.”

PH 1Schoon water = gezonde kliniek

Het plan is om een waterput aan te leggen en daar een watertoren aan te koppelen van 10.000 liter, met een waterpomp op zonne-energie. Ook willen ze een toiletblok bouwen met wastafels. “Als we dit kunnen realiseren, kan het medisch personeel onder goede hygiënische omstandigheden werken en zal het aantal infecties sterk afnemen. Kinderen zullen dan niet meer zo veel afwezig zijn van school en vrouwen kunnen in een gezonde omgeving hun baby ter wereld brengen. Allemaal met schoon water.”

Geef voor deze kliniek en help kinderen en zwangere vrouwen!