In de regio Minsk is er beperkte zorg beschikbaar voor jongeren met een ernstige lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Daarom heeft BelAPDliMI samen met Stichting Vrienden van Belapdi een dagopvang gerealiseerd, maar deze is nodig aan renovatie toe.

Zo’n 32 jongeren maken gebruik van deze dagopvang, ook wel ‘het warme huis’ genoemd. Deze jongeren hebben wel een schoolopleiding afgerond maar worden daarna aan hun lot overgelaten.

Als het ‘warme huis’ er niet zou zijn, dan zouden de jongeren thuis moeten blijven en kunnen ze zich niet blijven ontwikkelen. Zorg voor deze mensen, in de zin van een zinvolle dagbesteding, die mogelijk ook nog wat extra inkomen oplevert is er nauwelijks in Minsk. Ook zou één van de ouders (kostwinners) thuis moeten blijven met alle gevolgen van dien.

Lokaal initiatief

De NGO “Belarusian Association of Assistance to Children and Young People with Disabilities” (NGO “BelAPDIiMI”) is een vereniging van 58 lokale organisaties in Wit Rusland die zich bezig houden met steun aan kinderen en jongeren met een beperking, en hun 3200 families. Elke lokale groep ontwikkelt zijn eigen programma’s. Een van de 9 groepen in de hoofdstad Minsk is de initiatiefnemer van dit project. In 2004 hebben zij een ruimte in gebruik genomen om er een dagbesteding te organiseren, waaronder ook de productie van goederen.

Project in het kort

Renovatie workshoplocatie

De workshoplocatie kent echter een groot achterstallig onderhoud en moet op (korte) termijn voldoen aan veiligheids- en sanitaire eisen. Het gaat o.a. om aanpassingen voor brandveiligheid, betere elektrische installatie, rolstoeltoegankelijkheid, vervanging van verrotte ramen, en het inrichten van de ruimte.

Erg belangrijk, vindt Thieu Dollevoet van Vrienden van Belapdi: ‘Ik vind het als (ortho)pedagoog essentieel dat jeugdige gehandicapten in Minsk een goede dagopvang hebben.’

Met dit project wil men ervoor zorgen dat jongeren met een beperking opgevangen worden, waarbij ambachtelijke scholing en -productie een belangrijk onderdeel is.

Helpt u deze jongeren aan een goede toekomst? Elk bedrag is welkom.