In Burkina Faso hebben we een prachtig plan om jongeren goed onderwijs te geven en tegelijkertijd de lokale bevolking te helpen. Jongeren krijgen een beroepsopleiding, waarmee ze gereedschap van de boeren in de omgeving kunnen produceren en repareren.

In het noordwesten van Burkina Faso ligt de stad Boussé. Er wonen ongeveer 14.000 mensen. Velen zijn voor hun bestaan afhankelijk van de landbouw. In dit arme land levert dat nauwelijks voldoende op om van te leven. Jongeren in deze regio hebben moeite met het vinden van werk. Vooral in het droge seizoen is er geen veldwerk en door een tekort aan vakscholen is er ook nauwelijks kans op een goede opleiding.

Behoefte aan vakmensen

Door willen we samen met jou verandering in brengen! Wilde Ganzen werkt al meer dan 25 jaar samen met de stichting Samenwerking Geldrop-Burkina Faso. Zij hebben de handen ineengeslagen met de lokale partner Comite Baoré de Solidarité. Het doel is om jongeren een vakopleiding te geven, zodat ze niet uit de regio verhuizen naar de steden of naar de buurlanden. Want geschoold werk is er wel. De lokale bevolking heeft behoefte aan vakmensen die landbouwgereedschappen kunnen maken en kunnen repareren. Nu moeten ze nog lange afstanden reizen om ambachtslieden te vinden.

Met dit project willen we een klein opleidingscentrum opzetten, waar tien jongeren een beroepsopleiding kunnen volgen in smeden, lassen en agro-mechaniek. Jongeren kunnen straks, nadat ze de opleiding hebben gevolgd, een baan vinden als monteur en hun diensten aanbieden aan de boeren in de omgeving. De jongeren worden intensief gevolgd tijdens de opleiding en stageperiode, en ook worden ze begeleid tijdens het opstarten van hun eigen onderneming.

Project in het kort

De uitvoering

Met jouw bijdrage kunnen we twee werkplaatsen aanleggen, lesapparatuur en -materiaal kopen en betalen we voor het eerste jaar de salariskosten van de twee docenten en een coördinator. Ze hebben een goed plan gemaakt hoe deze opleiding na het eerste jaar zelfstandig kan functioneren. Vooral met de verkoop, verhuur en reparatie van landbouwgereedschap wil de opleiding geld verdienen. De lokale stichting wordt door de Change The Game Academy van Wilde Ganzen getraind in het werven van steun en fondsen in Burkina Faso zelf.

Geef deze jongeren een kans. In het eerste jaar kunnen tien leerlingen in de leeftijd van 16 tot 22 jaar een opleiding krijgen, waarvan 30 procent meisjes. Bij een vliegende start kunnen de jaren daarna er alleen maar meer jongeren naar deze school. Bedankt alvast voor je bijdrage!