Ook in Bolivia kom je verder in het onderwijs en bedrijfsleven als je verstand hebt van ICT. De organisatie Ayni Bolivia wil de kennis van computers en programmeren stimuleren onder docenten en arme jongeren.

In 2009 werd geschat dat 30 procent van de Bolivianen onder de armoedegrens van 2 dollar per dag leeft. Goed onderwijs is ook in dit land de sleutel om armoede te bestrijden. Helaas is het onderwijs nu niet overal goed genoeg om mee te kunnen komen in het huidige digitale tijdperk. Docenten die kennis hebben van techniek en informatie, beschikken vaak niet over de vaardigheden die nodig zijn om les in ICT-vakken te geven. Leerlingen die van school komen hebben daardoor een te laag niveau om een goede baan te vinden.

Trainingen op zes scholen

Ayni Bolivia wil trainingen gaan opzetten voor docenten en leerlingen op zes openbare scholen in de armste wijken van de stad Tarija, in het zuiden van het land. Leerkrachten kunnen na de training op een uitdagende manier lesgeven en studenten stimuleren verder te denken en enthousiast op zoek te gaan naar nieuwe technische oplossingen. 

Project in het kort

Aansluiting bij digitale maatschappij

De jongeren krijgen les in het programmeren van educatieve spellen, werken met robots, het repareren van computers en ontwerpen en printen in 3D. Het gaat hier om jongeren uit arme wijken die niet snel in aanraking komen met computers. Met dit project krijgen ze de kans aansluiting te vinden bij de digitale maatschappij. Met hun nieuwe ICT-kennis kunnen ze zich verder ontwikkelen en ligt de digitale wereld voor ze open.

Om dit project tot een succes te maken, werkt Ayni Bolivia samen met de scholen, ouders en leerlingen. Vanuit Nederland worden ze gesteund door stichting Ayni.

ICT’ers hebben de toekomst. Ook in Bolivia! Geef de kinderen dat noodzakelijke duwtje in de digitale richting.