Help dorpskliniek Sami-Madina met stafwoningen werkelijkheid te maken

Stel je bent in verwachting en op het moment dat je moet bevallen en de baby komt, is er niemand in de omgeving die kan helpen. In de wijde omtrek van Sami-Madina, in het Noordoosten van Gambia, is maar 1 vroedvrouw en het eerstvolgende ziekenhuis is minstens 50 kilometer ver weg.

In Sami-Madina wonen zo’n 15.000 mensen. Het ligt afgelegen en er zijn geen verharde wegen van en naar het dorp. Het behoort tot de armste gebieden van het land. Geboorte vindt plaats in de hutwoningen van de mensen. Bij complicaties kan er meestal niet op tijd ingegrepen worden, wat vaak leidt tot overlijden van moeder of kind, of beiden.

Hulp op de motorfiets

De mensen in en rond Sami-Madina zullen enorm gebaat zijn bij dit project van Stichting Steun & Opbouw Gambia dat voorziet in basis medische zorg in een kliniek. Tot op heden is er geen medisch personeel aanwezig  en komt éénmaal per maand een verpleger per motorfiets met medicijnen om alle ziektegevallen te kunnen behandelen. In een oud gebouwtje dat eigenlijk niet geschikt is als behandelruimte, laat staan als kliniek. Aan het einde van de middag vertrekt hij weer. Met behulp van het project waarvoor we je bijdrage vragen komt er een ruimte voor behandeling van wonden, ziektes, consult en onderzoek, en bevallingen.

Project in het kort

Eerste dorpskliniek

De mensen willen een dorpskliniek bouwen, met woonaccommodatie voor vier stafleden. Als deze kliniek en de eenvoudige woningen gerealiseerd zijn, zal de Gambiaanse overheid de kliniek van eigen staf en middelen voorzien om goed te functioneren. Voor de bouw wordt samengewerkt met Stichting Bouwen, een Gambiaans-Nederlands bouwbedrijf dat is gespecialiseerd in het realiseren van sociale projecten.

Voor behandeling worden in principe geen kosten gerekend, maar zij die het kunnen betalen leveren een bescheiden bijdrage. Dankzij de nieuwe kliniek zullen mensen in noodgevallen of voor grotere operaties kunnen worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Draag je bij aan de realisatie van de kliniek en stafwoningen? Alvast hartelijk dank!

Dit project is in uitvoering