Als aanvulling op het eenzijdige voedsel willen de bewoners van het dorp Yayème, op het platteland van West-Senegal een grote kippenren bouwen. De kippen en de eieren zijn niet alleen voor eigen consumptie, maar worden ook verkocht voor extra inkomsten.

Toen Jean Claessens in Senegal kwam voor een bezoek aan zijn broer die daar ontwikkelingswerk deed, zag hij met eigen ogen de armoede in het Afrikaanse land. Hij richtte de stichting Support Yayème op en steunt daarmee de bewoners van dit dorp met 1400 inwoners. Hij doet dit samen met de lokale organisatie SAPOP, die wordt geleid door Cheikh Diaw, een agrarisch deskundige die is opgeleid in Wageningen.

Vruchtbare grond

Yayème betekent letterlijk ‘vruchtbare grond’. Er groeien in en rond het dorp palm- en mangobomen. De meeste mensen leven van de landbouw en verbouwen gierst en pinda’s. Ook zie je vaak herders met een kleine kudde koeien. De mensen hebben weinig bezittingen en verdienen niet veel. De jongeren trekken daarom weg naar andere regio’s waar meer werk is.

Project in het kort

Eenzijdig voedsel zorgt voor problemen

De mensen die achterblijven kampen met gezondheidsproblemen door eenzijdig voedsel en gebrek aan hygiëne. Gelukkig zijn er nu toiletten gebouwd en is er een moestuin aangelegd. De volgende stap is de aanleg van een kippenren voor 400 kippen, zodat de bevolking naast groente ook kippenvlees en eieren kan eten. 200 bewoners hebben hier baat bij. Ze hopen met meer eiwitten dat niet alleen hun gezondheid verbeterd, maar ook dat de groeiachterstanden bij kinderen worden opgelost. Met de verkoop van kippen en eieren kan tevens geld worden verdiend, wat de bewoners weer willen investeren in de moestuin.

De mensen van Yayème kunnen niet naar een supermarkt voor kip en eieren. Help je mee de gezondheid en inkomsten van deze Senegalezen te verbeteren met een kippenfarm? Elke bijdrage is welkom!