Bouw van een nieuwe peuter- en kleuterschool in Kotu

150 leerlingen bezoeken de Jaresu Child Care Nursery School. De school verkeert in zo’n slechte staat, dat het wordt afgekeurd en sluiting dreigt. De lokale organisaties Young People Without Borders en Jaresu Development Foundation willen met Gambia Sport en Wilde Ganzen een nieuw gebouw realiseren.

gambia-kotu-jaresu-school-2

Drie kamers in het huidige, gehuurde gebouw dienen als leslokalen. Er een meisjestoilet en een jongenstoilet, met enkel een gat in de grond. Een toilet voor de leraren is er niet. De leraren mogen wettelijk niet naar het toilet van de kinderen, dus gaan ze bij de buren. De school is in Kotu, voorstad van Serrekunda, de snelst groeiende stad van Gambia.

De huidige staat van het gebouw

Deuren zijn van dunne golfplaten en sluiten niet goed. De dakconstructie is eenvoudig, slecht en onveilig, ramen zijn erg klein en lokalen donker. De kinderen hebben geen speelplaats, omdat de school direct aan de openbare weg ligt. Er is geen drinkwateraansluiting of waterput. Kortom, daar moet nodig verbetering in komen.

Project in het kort

Wat gaat er gebeuren?

De grond van het nu gehuurde pand wordt voor een gereduceerd tarief eigendom. De huidige eigenaar heeft op de Jaresu school, die hij een warm hart toedraagt, zelf 2 kinderen gehad. Er komt een nieuw gebouw, met 4 lokalen, waterleiding,  goede sanitaire voorzieningen, een speelplaats, een kantoor/vergaderruimte voor de leraren en een eetruimte die tevens dienst zal doen als activiteitenruimte. Een deel van het huidige meubilair naar het nieuwe pand, maar het schoolhoofd zal ook lokaal geld werven onder ouders en lokale ondernemers om aanvullende spullen aan te schaffen.

Kleuteronderwijs is een goede start voor elk kind. Draag jij een steentje bij aan de nieuwe school? Hartelijk dank.

Dit project is in uitvoering