Patiëntenvoorlichting via sms, dat doen we in Nederland nog niet. In Tanzania hopelijk binnenkort wel! Samen met een aantal collega’s bedacht ICT-er Kennedy Ngowi een uniek systeem met als doel het aantal sterfgevallen tijdens de zwangerschap en bevalling te verminderen – zowel onder baby’s als moeders.

In Tanzania weten (jonge) vrouwen vaak simpelweg niet weten wat het belang is van frequente controle tijdens hun zwangerschap. Hoge bloeddruk en diabetes zijn goed te monitoren, maar als een verloskundige niet weet dat dit speelt, zorgt dat tijdens de bevalling voor ernstige problemen. Soms met de dood tot gevolg.

Project in het kort

Adviezen op afstand

Kennedy bedacht een systeem dat zodra vrouwen zich bij de medische hulppost melden, zij maandelijks een sms’je ontvangen als reminder dat ze voor controle worden verwacht. Daarnaast krijgen ze dan leefstijladviezen en op welke alarmsignalen ze moeten letten, zoals bloedingen. Maar ook na de geboorte van hun baby is er van alles van belang over borstvoeding bijvoorbeeld.

Projectfoto Tanzania p2016.626Kwestie van tijd

De lokale organisatie Women and Youth Careline Foundation (WYCF) wil dit sms-systeem mogelijk maken. En om complicaties in een eerder stadium in de gaten te kunnen houden, heeft de gezondheidspost in Mdawi – waar zij dit project willen starten – een glucose-apparaat, bloeddrukmeter en Dopplerapparaat nodig. Daarnaast is er niet altijd schoon water bij de medische post, waarvoor een regenwateropvangsysteem met filter te oplossing zou zijn. Samen met Marion Sumari-De Boer van de stichting Children of Kilimanjaro wil WYCF ook dit graag realiseren. Marion: “Na zelf twee zwangerschappen meegemaakt te hebben met beperkte zorg en de vele verhalen van zwangere vrouwen om me heen, denk ik dat vrouwen en hun baby’s straks een betere kans hebben op overleven.”

Draag bij aan grotere overlevingskansen voor moeders en baby’s en geef voor dit slimme project!